[Το ιστολόγιο τούτο, μεταξύ των άλλων, έχει σκοπό να δώσει το έδαφος σε συνανθρώπους μας να εκφράσουν τις σκέψεις τους. Στο πλαίσιο αυτό ένας 16χρονος από τις Θεσπιές μου απέστειλε ένα κείμενο με κάποιες σκέψεις του.
Όταν συζητήσαμε για τη συγγραφή ενός κειμένου, μιλήσαμε για Έκφραση Ιδεών και σε καμία περίπτωση Έκθεση Ιδεών, που παραπέμπει στο ομώνυμο μάθημα του σχολείου που καλουπώνει την σκέψη.
Όταν συζητήσαμε για τη συγγραφή ενός κειμένου, μιλήσαμε για Έκφραση Ιδεών και σε καμία περίπτωση Έκθεση Ιδεών, που παραπέμπει στο ομώνυμο μάθημα του σχολείου που καλουπώνει την σκέψη.
Κύριες/οι με όλο τον σεβασμό στην ηλικία και τις ανησυχίες που έχει ο καθένας σας παραθέτω το κείμενο.]
Όπως όλοι γνωρίζουμε, η κατάσταση κατά την οποία κάποιος δεν μπορεί να δώσει απάντηση σε κάποιο ερώτημα που τον απασχολεί ονομάζεται απορία. Ένα κομμάτι της ανθρώπινης περιέργειας το οποίο δεν ερμηνεύεται. Γιατί να μην μπορούμε να απαντήσουμε με την λογική μας σε θέματα όπως θρησκεία, παρελθόν και μέλλον; Γιατί να μην μπορούμε όλοι να αντιληφθούμε μια αφηρημένη έννοια; Γιατί να ζητάμε διευκρινίσεις;
Σκεφτήκατε τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε θεός; Η ψυχή μας να χανόταν στο απέραντο κενό του σύμπαντος, γιατί πιθανόν αυτό θα γίνονταν μετά από τον θάνατο μας. Τελικά όλα αυτά που γραφτήκαν για τον Χριστό είναι αλήθεια ή ψέματα; Υπάρχει τελικά θεός ή όλες οι θρησκείες είναι πλασμένες από την φαντασία του ανθρώπου για να μην νιώθει μόνος σε αυτό τον γαλαξία; Τί θα γίνει στο μέλλον; Πότε θα σταματήσει να χτυπά η κάρδια ενός ανθρώπου;
Αυτές είναι ορισμένες απορίες στις οποίες ο άνθρωπος δεν είναι ικανός να απαντήσει. Αν εξακολουθεί να προσπαθεί να τις λύσει τρελαίνεται. Χάνει την αίσθηση του χρόνου, διότι ο εγκέφαλος ενός ανθρώπου δεν μπορεί να φτάσει αυτό το επίπεδο νοημοσύνης. Δεν μπορούμε να ξέρουμε. Δεν μπορούμε να μάθουμε. Μπορούμε μοναχά να ελπίζουμε…
Αστοχάστηκε ο Ιππότης
Το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο είναι να καταφέρεις να σκέφτεσαι out of the box.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Ιππότη. Στην αναζήτησή σου κράτα την πίστη στην σκέψη σου και στην δημιουργική περιέργεια.
Όσον για τις υπαρξιακές αναζητήσεις, απλά σε αφήνω- επικροτώ να συνεχίσεις να τις διατυπώνεις. Μόνο δια της σκέψης κάνεις βήματα μπροστά.
Προφανώς είμαι εξαιρετικά λίγος να μιλήσω για Θεό και την ουσία τα περί των θρησκειών. Διότι το μόνο που μπορώ να προσφέρω είναι τα αποτελέσματα της προσωπικής μου αναζήτησης που, ενδεχομένως, για σένα να είναι παντελώς άχρηστα.
Ιππότη και Thespiancial Times..εγώ θα τολμήσω να εκφράσω γνώμη. Σίγουρα υπάρχει Θεός..απόδειξη? ΕΜΕΙΣ..πως δημιουργηθήκαμε? ποιος είναι υπεύθυνος για την ύπαρξη μας? Δεν ξέρω αν ο Θεός έχει την υπόσταση που του έχουν δώσει οι θρησκείες - λύσεις κονσέρβα σε υπαρξιακές αναζητήσεις,αλλά σίγουρα κάπως ήρθαμε σε τουτο το Συμπαντο.http://www.freehellenes.org/keimena/askhtikh/askhtikh.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει Θεός; Βρίσκω ότι είναι πολύ ενδιαφέρον ότι δίνεται τόση προσοχή σ’αυτή τη διαμάχη. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το 90% των ανθρώπων στον κόσμο πιστεύει στην ύπαρξη του Θεού ή σε κάποια μεγάλη δύναμη. Παρ’ όλα αυτά, κάπως η ευθύνη να αποδείξουν ότι υπάρχει Θεός έπεσε σ’ αυτούς που πιστεύουν στην ύπαρξη του Θεού. Κατ’ εμέ νομίζω πως έπρεπε να είναι το αντίθετο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως, δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι υπάρχει ή όχι Θεός. Η Βίβλος μιλά ότι οφείλουμε κατά την πίστη να δεχτούμε το γεγονός ότι υπάρχει Θεός, “Άλλωστε, χωρίς πίστη είναι αδύνατο να ευαρεστήσει κανείς το Θεό, αφού εκείνος που πλησιάζει τον Θεό πρέπει να πιστεύει στην ύπαρξή του κι ότι ανταμείβει εκείνους που τον αναζητούνε.” (Εβραίους 11:6). Αν το ήθελε ο Θεός, θα μπορούσε απλά να εμφανισθεί και ν’ αποδείξει σ’ όλο τον κόσμο ότι υπάρχει. Αλλά αν το έπραττε αυτό, η πίστη δεν θα μας ήταν απαραίτητη. "Του λέει ο Ιησούς , ‘Eπειδή με είδες με τα μάτια σου, πίστεψες. Mακάριοι όσοι πίστεψαν χωρίς να με δουν'” (Ιωάννην 20:29).
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν αποδείξεις περί της υπάρξεως του Θεού. Η βίβλος αναγγέλλει, “ Οι ουρανοί διηγούνται την δόξαν του Θεού, και το στερέωμα αναγγέλλει το έργον των χειρών αυτού. Η ημέρα προς την ημέραν λαλεί λόγον, και η νυξ προς την νύκτα αναγγέλλει γνώσιν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι λαλιά ουδέ λόγος, των οποίων η φωνή δεν ακούεται. Εις πάσαν την γην εξήλθεν ο φθόγγος αυτών και έως των περάτων της οικουμένης οι λόγοι αυτών. Εν αυτοίς έθεσε σκηνήν διά τον ήλιον” (Ψαλμός 19:1-4). Αν κοιτάξουμε στους αστέρες, αντιληφθούμε την απεραντοσύνη του γαλαξία, παρατηρήσουμε τα θαύματα της φύσεως, δούμε την ομορφιά του ηλιοβασιλέματος –τα πάντα μας οδηγούν στο Θεό Δημιουργό. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, υπάρχει επίσης απόδειξη περί του θεού στις καρδιές μας. Στο βιβλίο Εκκλησιαστής 3:11 μας λέει, “… και γε συν τον αιώνα έδωκεν εν καρδία αυτών.…” Υπάρχει κάτι βαθιά μέσα μας που αναγνωρίζει ότι υπάρχει κάτι που είναι εκτός αυτής της ζωής και ότι υπάρχει κάποιος έξω από αυτόν τον κόσμο. Διανοητικά μπορούμε να απορρίψουμε αυτή την γνώση, αλλά η παρουσία του Θεού σε εμάς και δια εμάς θα είναι πάντα εδώ. Αντιθέτως όλων αυτών, η βίβλος μας προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν άνθρωποι που θα αρνηθούν την ύπαρξη του θεού,“ Είπεν ο άφρων εν τη καρδία αυτού, ‘δεν υπάρχει Θεός.’” (Ψαλμός 14:1). Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι άνω του 98% όλων των ανθρώπων καθ’ολοκλήρου της ιστορίας, σ’ όλα τα μορφωτικά επίπεδα, σε όλους τους πολιτισμούς, σε όλες τις ηπείρους πιστεύει σε κάποιο είδος Θεού – πρέπει να υπάρχει κάτι (ή κάποιος ) που είναι η αιτία τέτοιου είδους πίστεως.
@ eirinula
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο το σχόλιό σου. Πραγματικά είναι πλήρης η σκέψη σου.
Εχεις παραθέσει πολύ όμορφα τον συλλογισμό σου.
Στο μόνο που διαφωνώ είναι το τελευταίο κομμάτι του σχολίου.
Δηλ. πιστεύω ότι είναι λάθος ο ισχυρισμός ότι επειδή κάτι το πιστεύουν οι περισσότεροι ή σχεδόν όλοι, αυτό είναι και αλήθεια.
Σαφώς δεν το εξετάζω αναφορικά με τον Θεό στην προκειμένη.
Απλά σαν αξίωμα. Απλά...
Απλά είπα τη λαμακία μου.