Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Λευκή Μαγεία...

Κυκλοφορεί ηλεκτρονικό μήνυμα που προτρέπει σε συμμετοχή σε εκλογές με επιλογή του λευκού. Δίδει πληροφορίες συγκεχυμένες και περίπλοκες. Μια μικρή διαδικτυακή έρευνα των καταστάσεων έβγαλε τα εξής. Θέματα που μετά από προσοχή στα κείμενα του διαδρωμέα, συγκεκριμένα στο Κυριαρχία της Κοινωνίας, διέκρινα και επισημαίνω με έναν ίσως πιο συγκεκριμένο τρόπο.

Ο Πρωθυπουργοκεντρισμός, η προστασία του σιναφιού από τα μέλη του (βουλευτές) και το αίσθημα διαιώνισης του είδους τους ξεκινά με έναν ωραίο τρόπο:
  • 1996: Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με την απόφαση 2929/1996 θέλει τις λευκές ψήφους να προσμετρούνται ως έγκυρα στο εκλογικό αποτέλεσμα.
  • 1999: Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) με την απόφαση 34/1999 τα βγάζει εκτός εκλογικού μέτρου (δηλαδή το λευκό δεν είναι έγκυρο).
  • 2003: Ο Κώστας Σκανδαλίδης με το π.δ. 351/2003 τα θέτει επισήμως μέσω του εν λόγω Εκλογικού Νόμου εκτός εκλογικού μέτρου.
  • 2005: Το ΑΕΔ αποφασίζει (ΑΕΔ 12/2005) ως αντισυνταγματικό τον Νόμο Σκανδαλίδη και θέλει τα λευκά ως έγκυρα.
  • 2006: Ο Προκόπης Παυλόπουλος ως νέος Υπ.Εσωτ. τελειώνει το θέμα με ρητή αναφορά της μη προσμέτρησης ως έγκυρων των λευκών ψήφων (ν. 3434/2006, π.δ. 96/2007).
Τα λευκά εκφράζουν την αποδοκιμασία του πολίτη στις επιλογές. Τα άκυρα τις μουντζούρες και τα αμφιλεγόμενα (εξαιρώ τις μούντζες). Τα έγκυρα την επιλογή του κόμματος και, ενδεχομένως, των προσώπων που επιθυμεί ο ψηφοφόρος.


Αποτελέσματα
Εγγεγραμμένοι 150, Ψήφισαν 100
Αποχή 33%
25 λευκά
60 Έγκυρα (28 ΠΑΣΟΚ, 20 ΝΔ, 9 ΚΚΕ, 3 ΣΥΡΙΖΑ)
15 Άκυρα
Α. Λευκά ΕΚΤΟΣ εκλογικού μέτρου
Β. Λευκά ΕΝΤΟΣ εκλογικού μέτρου
ΠΑΣΟΚ
28/60 = 46,66%
ΠΑΣΟΚ
28/85 = 32,94%
ΝΔ
33,33%
ΛΕΥΚΑ
29,41%
ΚΚΕ
15,00%
ΝΔ
23,53%
ΣΥΡΙΖΑ
5,00%
ΚΚΕ
10,58%
Σύνολο:
100,00%
ΣΥΡΙΖΑ
3,54%
ΛΕΥΚΑ
25 / 100 = 25%
Σύνολο:
100,00%
ΑΚΥΡΑ
15 / 100 = 15%
ΑΚΥΡΑ
15%
ΑΠΟΧΗ
33%
ΑΠΟΧΗ
33%

Με λίγα λόγια το ΠΑΣΟΚ χάνει την αυτοδυναμία του (δεδομένων των 40 εδρών-δώρο που το εκλογικό μας σύστημα δίνει στο πρώτο κόμμα, δηλ. αυτό που πήρε πάνω από 42%) αν προσμετρούνται τα λευκά.

Εκείνοι οι δικαστές που έκριναν συνταγματικό έναν τέτοιο εκλογικό νόμο το έκαναν με το αιτιολογικό ότι η αναφορά του ποσοστού των λευκών στην Α περίπτωση είναι μια άμεση γνωστοποίηση και απεικόνιση της δυσαρέσκειας των πολιτών στις επιλογές της.

Δηλαδή, στην Α περίπτωση ακόμη και αν τα λευκά ήταν 60, τα ποσοστά των κομμάτων θα προέκυπταν αβίαστα και οι παλαιοκομματικοί θα έβγαιναν κυβέρνηση. Δεν βρίσκεται κάπου στο Σύνταγμα δυνατότητα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μη διορίσει Κυβέρνηση όταν η τελευταία έχει… πλειοψηφία!

Κάθε σύστημα κρίνεται από την εποχή που εφαρμόζεται. Για αυτόν τον λόγο δεν θα καταδικάσουμε την αρχαία Δημοκρατία για το ότι έκανε κλήρωση για την εκλογή του «πρωθυπουργού». Πρέπει να δούμε τις ανάγκες της κοινωνίας και πως αυτές ικανοποιούνται από τις εμπειρίες και την πραγματικότητα.

Και τώρα ανάγκη είναι η ανανέωση. Η δημοκρατική αυτή ανάγκη δεν καλύπτεται από το ισχύων σύστημα. Είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα.

Σε ένα πρωτάθλημα όπου ξέρεις ότι θα το πάρει ο Ολυμπιακός, θα συμμετέχεις;

2 σχόλια:

  1. εχεις ξεχάσει το ΛΑΟΣ στο παραδειγμα.
    κοιτα μη είναι στο τέλος αυτό κυβένρηση. αν αλλαξει και τώρα ο εκλογικός νόμος θα ισχυει στισ μεθεπόμενες εκλογές. οποτε δεν λες και τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλωσόρισες στο ιστολόγιο (εφόσον δεν έχεις ξαναέρθει). Σου προτείνω να αποφασίσεις κάποιο ψευδώνυμο ώστε να παρακολουθούμε τη σκέψη σου.

    Το ΛΑΟΣ δεν υπάρχει σαν κόμμα γιατί, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί βουλευτική μεταφορά των συζητήσεων καφενείου. Μπορεί όμως η αναφορά σου να βγει αληθινή. Έστω και υπό τη μορφή της προωθούμενης συγκυβέρνησης.

    Σχετικά με το δεύτερο σκέλος του σχολίου σου έχω να πω ότι δεν είμαι σε θέση να προτείνω κάτι. Είμαι σε θέση να βρω τις αποφάσεις και την ιστορική αλληλουχία των γεγονότων και των αποφάσεων.

    Από την άλλη, επειδή μάλλον η όποια επιλογή λευκού ή αποχής θα έχει κάποια αλλά όχι άμεσα αποτελέσματα, καταλήγεις σε αντιδημοκρατικές επιλογές που ενδεχομένως να είναι πιο κατάλληλες για τη δημοκρατία.

    Πάντως υπάρχει σύγχυση γιατί είτε η λευκή είτε η μη ψήφος είναι αποδοκιμασία στις επιλογές και στη διαδικασία. Αλλά η διαδικασία τρέχει μόνη της. Έξω από σένα και από μένα. Σε αυτό έχεις να βοηθήσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ στην έκφραση της γνώμη σας με κόσμιο και μη προσβλητικό τρόπο. Το περιεχόμενο των σχολίων θα κριθεί ως προς την προσβολή ηθών και προσωπικοτήτων και ενδεχομένως να διαγραφεί. Ο Admin δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων.