Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ιδού το καταφύγιο…

Όποιος το κατάλαβε, το κατάλαβε. Λαθεμένα ή σωστά. Αντικειμενικά και πάντα υποκειμενικά, όποιος το κατάφερε το κατάφερε (τα των προηγούμενων αναρτήσεων). Πόσα Joule έκλεψαν, πράγματι, οι προδότες και οι απανταχού προδοτανθρώποι από τη ζωή μας; Και, δυστυχώς, πόσα θα κλέψουν ακόμη; Πρέπει να κοιτάξει μπροστά αυτός που θέλει να μην κοιτάζει πίσω. Ή αυτός που σιχάθηκε το δίπλα του.

Το μόνο καταφύγιο για τη ψυχή είναι παρέες όπως αυτή της Μάρως, της Αλέκας, της Φωτεινής και της διαμόνιας Ηλέκτρας.

Αυτές οι τέσσερεις ηρωίδες σέρνουν άρμα Θέσπιδος που πάνω του πάει «καβάλα» όχι η λέξη «πολιτισμός» αόριστα και απόμακρα, αλλά εμείς οι ίδιοι.  Μας (παρα)σέρνουν στη μαγεία του «μετέχω». Στο βίωμα της συνύπαρξης.

Ο αρχιμάστορας δείχνει ικανότατος και ταλαντούχος. Δείχνει τυχερή η περιοχή μας που η μάγισσα μοίρα τον έφερε σε αυτήν. Φαντάζει επιτυχία το να επιθυμείς να επικρίνεις έναν ερασιτεχνικό θίασο και να φτάνεις στην ποιότητα του ήχου για να πεις κάτι που χαλάει την αίσθηση τελειότητας.

Ερμηνείες καταπληκτικές. Απρόσμενη η ωριμότητα των πρωταγωνιστριών. Συνοχή και συνέχεια στο αποτέλεσμα, απότοκο πάθους από τον προπονητή της ομάδας.

Το θεατρικό έργο που αναφέρομαι θα επαναληφθεί το Σάββατο 5/10 στην Αλίαρτο. Εν καιρώ θα κατακτήσει και τους Διστομίτικουςαγώνες ερασιτεχνικού θεάτρου. Θα σμίξει με την ομάδα των Μικρασιατών Θήβας και θα μας χαρίσει Μοσχοπόδια παράσταση (αν το επιτρέψει ο γείτονας).

Η αναζήτηση της Εύης Καλογήρου (Μάρω), της Σωτηρίας Στάθη (Αλέκα), της Έφης Τσιώλη (Ηλέκτρα) και της Χρύσας Κούνου (έπαιξε τον εαυτό της και κατά άλλους τη Φωτεινή) προκάλεσε τη μεταρσίωση του κοινού που άφησε 3-4 καρέκλες στον χώρο για τσάντες και μπουφάν. Παρόλο το γυναικείο του θέματος αλλά δεδομένης της πληρότητας του θεάματος όλοι φαντάστηκαν τον εαυτό τους να υποδύεται τον Αντώνη. Κανείς δεν θέλησε την τύχη του Στέφανου. Ένας εμπνεύστηκε από τον ξανθό. Και δύο ταυτίστηκαν θέλοντας και μη με τον χοντρό.

Ομάδα από τις Θεσπιές θα ετοιμάσει την ανδρική εκδοχή του έργου. Θα μοιράσουν και αντιασφυξιογόνες μάσκες στην παράσταση.

Όταν σκοράρω 2 φορές αλλά χάνω 1 γκολ «άχαστο», όλοι μου «χτυπάν» το άχαστο. Όταν ξεκινά μια παρέα ξεκινά κάτι ανιδιοτελές κάποιοι βρίσκουν κάτι για να πικράνουν την απλότητα των προθέσεων. Έτσι και εγώ θα κλείσω με μια παράκληση-συμβουλή προς τη συμπαθέστατη κυρία που άνοιξε τη βραδιά, παροτρύνοντάς την στις 5/10 να μην αναγνώσει το ίδιο κείμενο ως λόγο. Η προσπάθειά της δείχνει μέσα από το αποτέλεσμα ότι δεν χρειάζεται απολογητικός τόνος. Επίσης, δεν χρειάζεται να κάνει τους Θεσπιείς (εκ των Θεσπιών και όχι του Θέσπιδος) να νοιώθουν άβολα που «την κάνουν» να απολογείται για το όνομα της προσπάθειας ωσάν μιασματικό πρόθεμα. Επίσης, μας κοινωνεί και μας γνωστοποιεί προφανείς κακεντρέχειες και μικρότητες που δεν τις είχαμε ανάγκη. Η ποιότητα της προσπάθειας πρέπει να την κάνει πιο επιθετική και να παίρνει θάρρος μόνο από αυτούς που έχουν να της δώσουν.

Καλή συνέχεια στο καταφύγιο που είμαι σίγουρος ότι θα γεμίσει με νέους και νέες (οι οποίες θα μπορούσαν να έρθουν ομαδικώς από την όμορη καφετέρια).

7 σχόλια:

  1. Και οι τέσσερις ήταν καταπληκτικές, μας έδωσαν μάλιστα την αίσθηση, με την άνεση και την φυσικότητα τους, ότι είχαν εμπειρία στο "σανίδι". Εύχομαι καλή συνέχεια και με ιδιαίτερη ανυπομονησία περιμένουμε την ανδρική εκδοχή από την ομάδα των Θεσπιέων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θέατρο είναι το καταφύγιο της ψυχής.ο ηθοποιός είναι λειτουργός,γιατί ακόμη κι αν το κάνει για τον εαυτό του,δεν παύει να είναι θεραπευτης για τον θεατή.η συγκεκριμένη παράσταση ήταν εξαιρετική,με τις πρωταγωνίστριες να είναι ταυτισμενες με τους ρόλους που υποδυοταν.βέβαια οι ρόλοι αποτυπωνουν την ψυχοσύνθεση της πλειοψηφίας των γυναικών,αλλα όταν την αποκαλυπτεις στο σανίδι δεν είναι εύκολη υπόθεση.η κυκλοθυμικη Αλέκα,η ζωηρή Μάρω ,το μαγκακι Ηλέκτρα και η τυπισσα Φωτεινή,που για μένα ήταν ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΉ και μάλλον έχει μέλλον στο θέατρο,είναι οι γυναικειοι τύποι που κυκλοφορούν,διαλεγεται και παιρνετε.Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και σε όσους βοήθησαν,περισσότερο φυσικά στα κορίτσια.πάντα επιτυχίες και προσφορά στο σύνολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η κατάσταση είναι δεδομένη και γι'αυτό πρέπει να μάθουμε να ζούμε σ'αυτή. Να μάθουμε να ζούμε όμως, όχι να είμαστε μοιρολατρικοί!!! Η παρέα της Αλέκας-Ηλέκτρας-Μάρως+Φωτεινής σίγουρα είναι καταφύγιο αλλά δεν είναι το μόνο. Η κάθε ψυχή εκφράζεται με κάτι διαφορετικό. Κάθε είδος τέχνης είναι έκφραση και εκτόνωση, γι'αυτό πρέπει να τη βάλουμε για τα καλά στη ζωή μας!

    Ο "μάστορας" ή "προπονητής" όπως τον αποκαλείς (είναι και δύο!!!)κατάγεται απο την Αλίαρτο και τον τιμά που προσφέρει στον τόπο του.

    Δε θα σκεφτόμουν ποτέ ότι οι άνδρες θεατές θα μπορούσαν να ταυτιστούν με τους χαρακτήρες των ανδρών που αναφέρθηκαν, μάλλον επειδή δεν είμαι άνδρας. Ωραία η σκέψη σου!

    Τα σχόλιά σου είναι πολύ θετικά και μάλλον ανεβάζεις πολύ ψηλά τον πήχη για τη συνέχειά μας. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ, ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ...!

    Πάντως GMT, φαίνεται να σε αγγίζει το θέατρο μιας και σε επηρέασε τόσο μια παράσταση με ερασιτέχνες ηθοποιούς. Πέρνα μια βόλτα από τα μαθήματα υποκριτικής που γίνονται αυτόν τον καιρό.


    Tazmaniac...ευχαριστούμε πολύ!

    Ντουμ.... ευχαριστώ προσωπικά για τα καλά σου λόγια και να ξέρεις πως όλο αυτό για να γίνει δεν είναι απλώς δύσκολο... αλλά θέλει να δοθείς ψυχή τε και σώματι! Δεν ήταν ούτε μία ούτε δύο οι φορές που κάποια από εμάς λύγισε στις πρόβες! Μα όταν έχεις γύρω σου ανθρώπους που πιστεύουν σε σενα... ή ανθρώπους που πραγματικά θέλεις να τους δείξεις κάτι καλό και διψάς να το κρίνουν... τα καταφέρνεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Tazmaniac
    Έχεις καιρό να μπλογκάρεις. Πού ξέρεις; Μπορεί να έχουν πείρα στην υποκριτική. Αλλά μετά μπαίνουμε σε προσωπικά δεδομένα.

    @Ντουμ...
    Καλωσόρισες. Μπήκες στον κόπο να γράψεις ωραία πράγματα. Προσωπικά θεωρώ πολύ δύσκολη την κάθε είδους δημόσια έκθεση. Πόσω μάλλον όταν υποδύεσαι κάτι που δεν κατέχεις. Έναν άλλον άνθρωπο. Μια άλλη προσωπικότητα. Αν σε ενδιαφέρει το καταφύγιο αυτό, επικοινώνησε μαζί τους ώστε να συμμετάσχεις. Θα τους ενδιέφερε αν έφερνες και τους φίλους σου.

    @Χρύσα Κ.
    Εφόσον είσαι η Κούνου και όχι Χρύσα Κάτι Άλλο, τότε χαίρομαι που επώνυμα λακτίζεις εντός παιδιάς. Και ελπίζω να επανέλθεις.

    Δεν γνώριζα ότι ο μάστορας έλκει Αλιαρταία καταγωγή. Δεν αλλάζει κάτι όμως. Ακόμα καλύτερα.

    Το ότι λυγίζει κανείς κατά την προσπάθεια είναι ευχάριστο. Αυτό σημαίνει ότι καταβάλλει πολύ από αυτήν. Τα υπόλοιπα καλά λόγια σάς τα έγραψα στην ανάρτηση οπότε επέτρεψέ μου να σου πω κλείσε το πισί και σύρε για πρόβες...

    Τέλος, για όλους αυτούς που ενδιαφέρονται για την ανδρική εκδοχή, μπορούν να περάσουν για κάστινγκ από το καφενείο του Μουσά στις Θεσπιές, στον Μπακαλόγατο του Μαζίου και το ρέμα του Μουχλίνα στη Θήβα. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

    Απαραίτητη προϋπόθεση το υψηλό IQ. Καθότι όπως καταλαβαίνετε ανεβαίνουν οι απαιτήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η παράσταση ηταν άψογη.Οι πρωταγωνίστριες πολύ καλές και όλα ήταν όμορφα.αναρωτιέμαι αν αυτό μπορεί να γίνει σε μόνιμη βάση και τι χρειάζεται γι αυτό ή αν δεν μπορεί για ποιους λόγους.Σίγουρα χρειάζονται εθελοντές,αποδείχτηκε ότι υπάρχουν και τώρα,μετά την επιτυχία θα βρεθούν περισσότεροι.Χρειάζεται χώρος,νομίζω ότι η αίθουσα είναι καταπληκτική αλλά και στα αλλά χωριά του δήμου μπορεί να υπάρχουν.ΧΡειαζονται άνθρωποι που στηρίζουν,υπήρξαν κάποιοι για αρχή,τώρα θα υπάρξουν σίγουρα περισσότεροι.ΕΚεινο που χρειάζεται όμως και νομίζω ότι έγινε η αρχή να το βρούμε,είναι να καταλάβουμε ότι έχουμε τον τροπο αλλά και τη μαγκιά να κάνουμε και εμείς στα χωριά μας πράγματα που μας ανεβάζουν που μας φέρνουν κοντά και μας δίνουν αισιοδοξία.ΕΠισης αυτούς τους ιοί ιστούς καιρούς που περνάμε,με την μαζική κατάθλιψη να είναι εδώ,ΟΦΕΊΛΟΥΝ όσοι αντέχουν ακόμα να ενισχύουν ψυχολογικά και τους υπόλοιπους και η ομάδα αυτή τα κατάφερε άριστα με τις όμορφες πρωταγωνίστριες να δίνουν το σύνθημα.Το μπράβο δεν τους ανήκει απλώς,νομίζω ότι μπορεί και να τις αδικεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχουν λόγια που σε κάνουν να χαίρεσαι... να χαίρεσαι πολύ... αλλά και κάποια άλλα, που απλώς σε συγκινούν!!! Αυτά τα τελευταία είναι που δίνουν σε όλους μας δύναμη για να γινόμαστε καλύτεροι...!


    Και για να μην υπερβάλουμε, έχω να πω πως αυτό που κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε... είναι:
    ""Δόσις ολίγη τε φίλη τε.""
    [ μτφρ: Προσφορά μικρή αλλά εγκάρδια!!! ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ στην έκφραση της γνώμη σας με κόσμιο και μη προσβλητικό τρόπο. Το περιεχόμενο των σχολίων θα κριθεί ως προς την προσβολή ηθών και προσωπικοτήτων και ενδεχομένως να διαγραφεί. Ο Admin δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων.