Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Τα των έσω εκ των έξω…

Πολλές φορές ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεσαι τα του οίκου σου προδίδει και τον τρόπο που χειρίζεσαι τα εν δήμω. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε υπό το πρίσμα του ας δούμε δύο μηνύματα πολιτικού πολιτισμού που αυτό το διήμερο των διερευνητικών εντολών εστάλησαν από τους μεγάλους ηττημένους των εκλογών.

Πρώτα θα περάσουμε σε ένα βασικό στοιχείο με το οποίο δεν μπορεί η ελληνική κοινωνία να συνεχίσει να λειτουργεί σύμφωνα με αυτό. Ο λόγος για τον τρόπο λειτουργίας των απερχόμενων κομματικών μηχανισμών (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ). Η λειτουργία τους… κοστίζει.

Ο αντιδημοκρατικός τρόπος με τον οποίο χειρίζονται τις υποθέσεις τους τα δύο αυτά κόμματα δείχνουν την αντίληψη που έχουν οι θιασώτες του για τη λειτουργία του Κράτους. Δεν είναι τυχαίο ότι συγχέεται πλήρως η Κυβερνητική επιθυμία (Εκτελεστική Εξουσία) με την απόφαση του Κοινοβουλίου (Νομοθετική Εξουσία) μέσα από την κομματική πειθαρχία και τη δαμόκλειο σπάθη της διαγραφής και του πολιτικού αφανισμού (δεν σε βάζω στο ψηφοδέλτιο των επόμενων εκλογών). Με τα καθεστωτικά κανάλια να μιλούν για τον Βουλευτή που δεν ενέκρινε μια κυβερνητική πρωτοβουλία (αρνητική ψήφος) με όρους όπως «αντάρτης», «προσωπικές φιλοδοξίες», «ψηφοθηρικός λαϊκισμός με αποδέκτη την εκλογική του περιφέρεια».

Σημειώστε ότι το παζλ της παραπάνω εξάρτησης των Εξουσιών συμπληρώνεται με τον κατ’ ουσία διορισμό της Δικαστικής εξουσίας, αλλά και με τη δυνατότητα της Βουλής για αυτό-αμνήστευση. Χαρακτηριστικά διαβάστε εδώ πόσα στελέχη ελληνικών Κυβερνήσεων έχουν καταδικαστεί από το 1930 που υπάρχει το Νεοελληνικό Κράτος.

Μια σύγχρονη αστική δημοκρατία δεν μπορεί παρά να ακολουθεί όχι μόνο επί χάρτου τις επιταγές και τις αρχές ενός πολιτεύματος-επιτεύγματος. Έτσι, η επικείμενη θητεία της Βουλής, που δύναται να είναι Αναθεωρητική, δεν πρέπει να σπαταληθεί για να ενταχθεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας ως άρθρο του  Συντάγματος (όπως Σαμαράς, Βενιζέλος υποσχέθηκαν στην κα Μέρκελ), αλλά απαραίτητα να εξαντληθεί στον εκδημοκρατισμό του (υπάρχουν και άλλα σημεία που βγαίνουν εκτός της παρούσης θεματολογίας).

Εν τω μεταξύ, ακόμη και η λειτουργία της ίδιας της Κυβέρνησης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ζούμε σε μοναρχία, στην οποία ο μονάρχης-Πρωθυπουργός και οι αυλικοί-σύμβουλοί του αποφασίζουν για τα πάντα. Για τις πολιτικές τους, για τον έλεγχό τους, για την αυτο-δίωξή τους κ.α..

Αυτό που διαφάνηκε σε αυτό, λοιπόν, το διήμερο ήταν ένας διαφορετικός πολιτικός πολιτισμός που δεν εξαντλήθηκε στους εντυπωσιασμούς από πλευράς των εκπροσώπων των κομμάτων. Όλων. Και όταν λέμε όλων, εννοούμε όλων πλην των εκπροσώπων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Κυρίως, εκείνοι της ΝΔ έλαβαν θέση υπερασπιστή ακόμη και του ΠΑΣΟΚ. Αδελφική αλληλεγγύη. Ο απογοητευμένος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κουνούσε συγκαταβατικά το κεφάλι μπροστά στον αφηνιασμένο ΝΔκράτη που ωρυόταν σαν το χτυπημένο ζώο προτού αποδημήσει.

Πέραν από τον ΣΥΡΙΖΑ στου οποίου, ούτως ή άλλως, την κουλτούρα ενυπάρχει ο διάλογος και η συμμετοχή, η αγανάκτηση των εμπειρότερων στελεχών των ΑΝ.ΕΛ. έδειξαν ουσιαστική κριτική του καθεστώτος. Μάλιστα, κάποιος εξ αυτών μίλησε καθ’ υπερβολή και για μια άλλου είδους «κομματική πειθαρχία». Εξηγώντας είπε ότι θα διαγραφεί όποιος ψηφίσει την Κυβερνητική Πρόταση χωρίς να το πιστεύει. Απλώς για να μη βγει απ’ το μαντρί.

Χωρίς να εξετάζουμε το βάθος στο οποίο μπορεί να επιτευχθεί μια αυτού του είδους λειτουργία των κομμάτων, σίγουρα το ότι τίθεται το ζήτημα του εκδημοκρατισμού των κομμάτων από τους πρωταγωνιστές της Κεντροδεξιάς και της Αριστεράς, μόνον κέρδος μπορεί να αφήσει στον πολιτικό βίο της χώρας.

Ο άνεμος του «όλα συζητούνται- όλα αλλάζουν» πρέπει να φυσήξει ώστε να κινήσει τα πτερύγια των αιολικών της προόδου της κοινωνίας μας και της ανάπτυξης της οικονομίας μας.

Η ανανέωση και η αλλαγή που θα αφήσει πίσω τον νεοραγιαδισμό, την κομματοκρατία και την «ατεχνεία» Διοίκησης απαιτεί και τις σχετικές επιλογές σε όρους προσώπων από τα δύο κόμματα. Μακριά από καρεκλοκενταύρους και ανθρώπους που έχουν την πολιτική ως «μαγαζάκι». Και αυτή η πτέρυγά τους πρέπει να τελεί υπό δίωξη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ στην έκφραση της γνώμη σας με κόσμιο και μη προσβλητικό τρόπο. Το περιεχόμενο των σχολίων θα κριθεί ως προς την προσβολή ηθών και προσωπικοτήτων και ενδεχομένως να διαγραφεί. Ο Admin δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων.