Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Μήπως δεν μετράω εγώ σωστά;…


Μέσω της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), του in.gr, μαθαίνουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), παρουσιάστηκε αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στο Α’ εξάμηνο του 2010.
Από την άλλη, η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία στα Δελτία Τύπου που αφορούν στην δημοσίευση των Τριμηνιαίων Εθνικών Λογαριασμών αναφέρει:
Μείωση κατά 0,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 παρουσίασαν και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Μείωση κατά 3,9% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,9%.

Μείωση κατά 5,0% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 παρουσίασαν και οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Μείωση κατά 2,3% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 7,0%.

Από τα λίγα μαθηματικά που ξέρω πρέπει περίπου να ισχύει το εξής:

Α’ 6μηνο= Α’ 3μηνο+ Β’ 3μηνο

Η παραπάνω σχέση, παρόλο που δεν ισχύει για ποσοστά αλλά για απόλυτα μεγέθη, ισχύει 100% όταν η τάση των 3μήνων είναι ταυτόσημη.

Με απλά λόγια, είναι δυνατόν «Μείωση + Μείωση» να μας κάνει «Αύξηση»;

Τα Κέντρα Ερευνών ή δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους ή την κάνουν πολύ καλά...

Περιμένω μια πειστική απάντηση για να σβήσω την ανάρτηση.

1 σχόλιο:

  1. Το GMT είναι πιο μπροστά και από τον ΔΟΛ.

    Τώρα το πήραν χαμπάρι.

    http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231058303

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ στην έκφραση της γνώμη σας με κόσμιο και μη προσβλητικό τρόπο. Το περιεχόμενο των σχολίων θα κριθεί ως προς την προσβολή ηθών και προσωπικοτήτων και ενδεχομένως να διαγραφεί. Ο Admin δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων.