Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Γύφτισσα μέρα...

Από τον γανωτή, στον έμπορο ναρκωτικών, οι κοινωνικές μεταπτώσεις που κάνουν τον εργάτη κλέφτη και τον αγράμματο χρυσαυγίτη, βρήκαν την τελευταία 10ετία εφαρμογή και στην περιοχή μας. Στη Θήβα και συγκεκριμένα στην συνοικία «Πυρί» τα προβλήματα εγκληματικότητας έχουν ενταθεί. «Πιωμένοι» τσιγγάνοι προκαλούν σχεδόν καθημερινά κλοπές.

Είναι κοινό γνωστό ότι ο οικισμός των τσιγγάνων της Θήβας έχει γίνει σταθμός logistics για παραισθησιογόνα από τα «κεντρικά» της Αθήνας προς την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο εν λόγω οικισμός αποτελεί και άσυλο προστασίας και για τους χρήστες της Θήβας (και Αθήνας). Είναι πολλοί οι νέοι, κυρίως, της Θήβας που έχουν συρθεί υπό επήρεια μέσα στον καταυλισμό. Ένα πρόβλημα που συνεχώς επεκτείνεται.

Σήμερα το πρωί, περίπου 1.000 κάτοικοι του Πυριού συγκεντρώθηκαν στο 4ο Δημοτικό σχολείο Θήβας όπου λίγο ως πολύ ζήτησαν από τους αρμόδιους (Αστυνομία, Δήμο & Εισαγγελία) τη λήψη μέτρων καθώς κινδυνεύουν ζωές και οι καταστάσεις έχουν φτάσει σε οριακό σημείο τα τελευταία 4 χρόνια.

Στα πλαίσια της συγκέντρωσης υπεγράφη Ψήφισμα (το οποίο ακολουθεί) με το οποίο ζήτησαν συγκεκριμένα:
  • Ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή.
  • Απομάκρυνση του καταυλισμού από την περιοχή και σύλληψη των εγκληματιών.
  • Λήψη μέτρων ώστε να θωρακισθεί η τάξη και η δημόσια ασφάλεια.
Σταχυολογώντας το κείμενο του Ψηφίσματος και τους λόγους που εκφώνησε η προσωρινή επιτροπή κατοίκων εντοπίζουμε δύο σοβαρά σημεία που θέλουν προσοχή.

Πρώτον, ο κύριος ομιλητής ανέφερε ότι «μπορεί να μην είναι όλοι οι τσιγγάνοι εγκληματίες, αλλά και αυτοί που δεν είναι, δεν μπορούν να αντιδράσουν». Είναι ένα σημείο που διαφοροποιεί την πρωτοβουλία από ολοκληρωτικές αντιλήψεις που ανθούν την περίοδο αυτήν και πρέπει να τονιστεί επανειλημμένως γιατί τέτοιου είδους κινήσεις αποτελούν εύφορο πεδίο ώστε να «ανθήσει» μια άλλου είδους μικρόνοια, αυτή της ΧΑ και των νεοναζιστών. Στις συζητήσεις, πάντως, με τους ανθρώπους της περιοχής, νέους και μεγαλύτερους, προς τιμήν τους, ανέφεραν ότι η πρωτοβουλία αυτή «δεν πρέπει να τύχει κομματικής ή μικροπαραταξιακής εκμετάλλευσης, αλλά είναι μια πρωτοβουλία ανάγκης και ανάδειξης της έντασης που έχει λάβει η εγκληματικότητα στην περιοχή. Δεν γίνονται ανεκτά ούτε εκπρόσωποι, ούτε μπλουζάκια. Υπάρχει ο Νόμος και αυτός θέλουμε να εφαρμοστεί!».

Μια κοινωνική κατάσταση θέλει πολλά χρόνια, ίσως κάποιες γενιές για να μεταβληθεί προς μια πιο βιώσιμη κατάσταση. Ή καλύτερα, μια πιο... συμβιώσιμη. Με άλλα λόγια, ενταξιακές πολιτικές αποδίδουν μακροπρόθεσμα. Σπέρνεις κάθε χρόνο για να αρχίζεις να θερίζεις μετά από δεκαετίες.

Ωστόσο, για να μην νομιμοποιηθεί η εγκληματικότητα και των λοιπών κατοίκων που δεινοπαθούν ή, στο ίδιο μήκος, για να προστατευθούν οι τσιγγάνοι του καταυλισμού, που είναι Θηβαίοι πολίτες και σύννομοι, από τους σεσημασμένους εγκληματίες, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Το πρώτο και άμεσο είναι η αστυνόμευση της περιοχής. Το μόνο μέτρο που έχει αποτέλεσμα «χθες». Υποθέτω πως η απάντηση των Αστυνομικών Αρχών θα είναι «δεν υπάρχουν χρήματα, δεν έχουμε αρκετές δυνάμεις, πέστε τα στο Υπουργείο». Αλλά εκεί κρύβεται η πέτρα που γεννά το σκάνδαλο.

Το δεύτερο μέτρο είναι ΑΜΕΣΑ να οριστεί Ομάδα Εργασίας που να αποτελείται από φορείς που προφανώς έχουν αρμοδιότητες, όπως ο Δήμος (πολιτική ηγεσία και, κυρίως, το νομικό τμήμα του), επιτροπή πολιτών, η Αστυνομία, υπεύθυνοι της Εκπαίδευσης και του Παρατηρητηρίου για Ρομά (που έχουν τεχνογνωσία για θέματα ένταξης των τσιγγάνων) και όποιον άλλο θέλετε.

Ομάδα ικανή σε μέγεθος και σε μέσα, που θα εκπονήσει Σχέδιο κάμποσων δεκάδων σελίδων που θα προσδιορίζει πλήρως και κοστολογημένα την πολιτική που θα ακολουθηθεί την επόμενη δεκαετία (και βάλε) ώστε να απαλυνθεί το πρόβλημα.

Και γιατί Ομάδα;
  1. Γιατί μόνο έτσι υπάρχει τεχνική, επιστημονική προσέγγιση.
  2. Γιατί μόνο έτσι υπάρχει νομιμοποίηση ενός τέτοιου εύρους πολιτικής επιλογής.
  3. Γιατί μόνο έτσι θα δεσμευτούν και οι επόμενες ηγεσίες Τοπικής Αυτοδιοίκησης να το εφαρμόσουν.
Το τρίτο σημείο είναι το πιο κρίσιμο. Διότι, σύμφωνα με τα λεγόμενα των πολιτών στη συγκέντρωση, πολλοί που ασχολούνται με τα «κοινά» του Δήμου Θηβαίων έχουν υποκύψει στον πειρασμό της ψηφοθηρικής συναλλαγής με τους τσιγγάνους. Ο πολίτης δεν μπορεί, όμως, σε μια Δημοκρατία στην οποία συμμετέχει μόνο κάθε 4 χρόνια, να ελέγχει κάθε δημοτική εξουσία (της μικροπολιτικής και της ματαιοδοξίας), πρέπει να νοιώσει σίγουρος ότι υπάρχει ΜΙΑ, ΕΝΙΑΙΑ & ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ πολιτική.

Μια τέτοια πολιτική ξεπερνά το πρόβλημα της έλλειψης χρημάτων. Το ξεπερνά γιατί θέτει την προτεραιότητα και θέτει τα βήματα και τους στόχους. (ο Α Δήμαρχος κάνει το Χ με Ψ ευρώ, ο Β Δήμαρχος κάνει το Υ με Ω ευρώ που αναιρεί την πολιτική Χ που είχε ξοδέψει Ψ ευρώ ο προηγούμενος Δήμαρχος.) Όταν δεν υπάρχει σχέδιο, υπάρχουν «τσάμπα χιλιόμετρα» και πολλοί... εργολάβοι.

Το κείμενο του Ψηφίσματος:

(παράθεση) 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΥΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

Με το παρακάτω υπογεγραμμένο από εμάς, τους κατοίκους του Πυρίου αλλά και κατοίκους από διάφορες περιοχές της Θήβας, δηλώνουμε την αγανάκτηση και την εξάντληση της υπομονής μας γύρω από την ανοχή διενέργειας εγκληματικών πράξεων, που διαπράττονται καθημερινά από τσιγγάνους, οι οποίοι διαβιούν στον καταυλισμό των τσιγγάνων στο Πυρί (θέση Καζί).
Απευθυνόμενοι προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, και ιδιαίτερα προς τον κ. Εισαγγελέα Θηβών και την Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας, κάνουμε ύστατη έκκληση για την προστασία της ζωής μας, της ζωής των παιδιών μας και των περιουσιών μας.
Δεν μας είναι δυνατό πλέον να κυκλοφορούμε απροστάτευτοι εν μέσω εγκληματιών οι οποίοι λυμαίνονται με κάθε τρόπο την περιοχή.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και οποιαδήποτε αναβολή ή καθυστέρηση για επίλυση του ζητήματος δυναμικά θα οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Δεν επιθυμούμε να αυτοδικήσουμε και ζητούμε από τις αρμόδιες Αρχές και φορείς να μας προστατεύσουν.
Διανύουμε δύσκολες εποχές και είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε με κάθε τρόπο αποτελεσματικά ενάντια στις κλοπές, τις ληστείες, τις φθορές ιδιοκτησίας, του εμπορίου ναρκωτικών και της υπόθαλψης των εγκληματιών, εάν οι εκκλήσεις μας δεν βρουν ανταπόκριση.
Δεν απειλούμε κανέναν αλλά έχουμε την αξίωση να εισακουσθούμε από τις προαναφερόμενες αρχές και να γίνει κατανοητή η ανάγκη άμεσης παρέμβασής τους.
Ως εκ τούτου αιτούμαστε εδώ και τώρα:

  • Ενίσχυση της αστυνόμευσης στην περιοχή.
  • Απομάκρυνση του καταυλισμού από την περιοχή και σύλληψη των εγκληματιών.
  • Λήψη μέτρων ώστε να θωρακισθεί η τάξη και η δημόσια ασφάλεια.
Καλούμε τον κ. Εισαγγελέα Θηβών να θεωρήσει την παρούσα ως δημόσια ανακοίνωση αναφορικά με την τέλεση των προαναφερόμενων αξιόποινων πράξεων από τους τσιγγάνους της περιοχής μας, οι οποίες, διώκονται αυτεπαγγέλτως και να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπονται από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τον Ποινικό Κώδικα.

Είμαστε στην διάθεση των Δικαστικών αλλά και οποιονδήποτε άλλων κρατικών αρχών, ώστε να επιλυθεί γρήγορα και αποτελεσματικά η τελματωμένη κατάσταση της συνοικίας μας, με νόμιμους τρόπους.
Το κείμενο αποφασίστηκε και υπογράφηκε από τους κάτωθι κατοίκους του Πυρίου και της Θήβας, σήμερα την 16η Σεπτεμβρίου στο χώρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Θήβας, με την εντολή να επιδοθεί στον κ. Εισαγγελέα, στον κ. Δήμαρχο, στον Αστυνομικό Διευθυντή Βοιωτίας, στους Βουλευτές του νομού, στον Αντιπεριφερειάρχη και να δημοσιευθεί στα ΜΜΕ.
Ορίζουμε ως επιτροπή Αγώνα της Συνέλευσης των κατοίκων του Πυρίου τους κάτωθι:

 ΘΗΒΑ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ

(τέλος παράθεσης)

φωτογραφίες από το γρ. Τύπου του Δήμου Θηβαίων






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ στην έκφραση της γνώμη σας με κόσμιο και μη προσβλητικό τρόπο. Το περιεχόμενο των σχολίων θα κριθεί ως προς την προσβολή ηθών και προσωπικοτήτων και ενδεχομένως να διαγραφεί. Ο Admin δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων.