Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Μονοπατόδρομος των Θεσπιών...

Σε λίγο καιρό θα μαζευτούμε όλοι πάνω κάτω από τα σκαλιά του «Γιακέτα» όπως ίσως να τα έλεγε κανείς. Εμείς το λέγαμε απλά «τρέξε-μαλάκα-να-πιάσεις-τη-μπάλα». Παιδιά θα κρέμονται σαν μαϊμούδες απ’ τα κλαδιά των δέντρων της πλαγιάς και πολλοί συγχωριανοί θα έχουν ανέβει πάνω στις ταράτσες τους. Εκτός βέβαια από εκείνους που φοβούνται τα πυροτεχνήματα.
Σε εκείνα τα σκαλιά πρωτοέσκισαν πολλά γόνατα και πολλά σαγόνια έφτασαν στην πλάτη είτε γιατί κάποιος έπεσε με το ποδήλατο είτε γιατί κάποιος μεγαλύτερος είχε πιει σαν ρημοκαστραίος και σαβουριάστηκε.

Δεν είναι μόνο τα σκαλιά. Είναι και το μονοπάτι που πάει προς τη «μπρίνια» (αν δεν κάνω λάθος). Παλαιότερα το μονοπάτι αυτό υπήρξε κανονικός σχεδόν δρόμος για τους κατοίκους του χωριού, ενώ στα νεώτερα χρόνια οι νέοι εκμεταλλεύτηκαν… τους «Αθηναίους». Πράγματι, εκεί γύρω τα σπίτια ήταν πάντα μες τα σκοτάδια (όχι ότι το υπόλοιπο χωριό λάμπει) μιας και όλοι έμεναν στην πρωτεύουσα. Εκεί έβρισκαν καταφύγιο οι καπνίζοντες αλλά και οι αναζητήσεις των νέων. Αναζητήσεις όπως «πήρα το αγροτικό απ’ τον πατέρα μου και με άρχισε στις Παναγίες», «έλα ρε μαΛΛΛΛΆκα, κόλλησα στη λάσπη, κάνω μία πραστ και το ξεκολλάω» και άλλα τέτοια.

Σήμερα, εν έτει 2013 θα νιώσουμε επιτέλους χωριό με στυλ. Αράχωβες, Τρίκαλα Κορινθίας και Αρίστη θα τραβήξουν τα σώβρακά τους κάτω απ’ τα μπατζάκια τους καθώς θα ζηλέψουν το πρώτο γραφικό (με την καλή έννοια) σημείο του χωριού μας (εξαιρείται το παλιό Δημοτικό).

Εμείς οι χωριανοί θα ψάχνουμε αφορμές για να περνάμε από ‘κει. Ο Βασίλης Στάθης θα προσκαλεί στο σπίτι του κόσμο ώστε να τους αναγκάζει να περάσουν. Ο Sotoros σκέφτεται να φτιάξει καντίνα δίπλα απ’ το σπίτι του Πούλια ώστε να εκμεταλλευτεί την αυξημένη κυκλοφορία.

Το σίγουρο είναι ότι ο GMT θα πάει σύντομα στα σκαλιά και στο μονοπάτι. Δεν θα τραβήξει φωτογραφίες. Θα βγάλει απ’ το δισάκι του δύο ελιές, κομματάκια τυρί και λίγο βακαλάο και θα απολαύσει το αεράκι και τη θάλασσα. Ή το βουνό. Δεν ξέρει. Θα αποφασίσει τότε.

Μα τι ειρωνεία το πρώτο αισθητικά ωραίο έργο των τελευταίων δεκαετιών να μην το έκανε κάποιος από Θεσπιές. Ούτε ακόμη από το γειτονικό Μαυρομμάτι. Αλλά απ’ την Αλίαρτο.

Η ουσία μάλλον είναι πιο απλή απ’ ότι νομίζουμε. Φαντασία θέλει.

6 σχόλια:

  1. Ότι και να κάνεις εμείς από πάνω θα σε βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @dp
    Είσαι του πάνω μαχαλά;

    @Ανώνυμος
    Ποιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπράβο για άλλη μια φορά στον υπέροχο Δήμο.Το ότι μερικές φορές δεν έχουμε νερό (κυρίως στον πάνω μαχαλα) και οτι η δεξαμενή του χωριού στάζει απο όλες τις πλευρές, δεν μας απασχολεί δήμαρχε! αρκεί που έχουμε φωτιζόμενους μονοπατόδρομους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι εδω και χρόνια δεν έχει νερό στον πάνω μαχαλα,κάποιες φορες,δε σε προβλημάτισε καθόλου.φυσικά το ότι δεν έφτιαχναν και το μονοπάτι δεν τους βοήθησε να λύσουν το ΠΡΏΤΟ πρόβλημα οι δικοί μας δήμαρχοι.το ενδεχόμενο να γίνεται προσπάθεια Μήπως λυθεί το πρόβλημα,που είναι και ΌΛΩΝ των χωριών,δε σε απασχολεί.To μόνο που σε απασχολεί μάλλον,είναι ότι δε γουσταρεις να γίνει τίποτα.Ψαξτο δεν είναι καλο σημάδι

      Διαγραφή
  4. Το οτι ισοπεδώνεις τα πάντα δείχνει την κακεντρέχεια σου. συγκρίνεις δύο ανόμοια πράγματα, που είναι βεβαια πραγματικότητα αλλά δε συνδέονται. δε σου περνά απ το μυαλό ότι αυτή η δημοτική αρχή που έκανε ένα τοσο όμορφο έργο, που κανένας χωριανός δεν έκανε φροντίζει και για αυτά που αναφέρεις;

    ξέρεις καμια φορα ειναι πολυ ευκολο να μαθεις αν το ψαχνουν ή προσπαθούν να το διορθώσουν.
    Πέρνα μια βόλτα απο το δημαρχείο ή πάρε τηλέφωνο και ρώτα.
    Εγώ που είμαι απο αυτούς που η γειτονιά τους εχει προβλημα, το εκανα και εμαθα. εσυ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ στην έκφραση της γνώμη σας με κόσμιο και μη προσβλητικό τρόπο. Το περιεχόμενο των σχολίων θα κριθεί ως προς την προσβολή ηθών και προσωπικοτήτων και ενδεχομένως να διαγραφεί. Ο Admin δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων.