Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Ανάξιοι του τόπου μας…

Κάνοντας διακοπές στην χώρα αυτή βλέπεις τοποθεσίες που πραγματικά σε σοκάρουν. Ο πιο φθηνός τρόπος να ταξιδέψεις σε όλον τον κόσμο είναι να ταξιδέψεις στην Ελλάδα. Σε μια διαδρομή Χανιά- Ελαφονήσι βλέπεις την Μαδρίτη, την Κορσική, το Γκραν Κάνυον και, φθάνοντας στον προορισμό σου, τις Μαλδίβες. Στην διαδρομή από Σπάρτη προς Καλαμάτα μέσω Ταΰγετου, ταξιδεύεις στη Laguna El Plata της Αργεντινής…

Πάνω στον τόπο αυτόν χαράχθηκε η ρότα του ανθρώπινου είδους. Δόθηκε το αρχικό σπρώξιμο στο τότε έμβρυο που λέγεται πολιτισμός, ώστε να περπατήσει πάνω στο ανθρώπινο είδος. Έτσι άρχισαν όλα. Μια σκυτάλη που αρχικά κρατούσαν οι (αρχαίοι) Έλληνες. Για την ακρίβεια, αυτό το έμβρυο περπάτησε σε μια ταυτόχρονα παράλληλη και τεμνόμενη τροχιά με τους άλλους δύο πολιτισμούς (Κινέζικος, Αιγυπτιακός). Περπάτησε και έτρεξε τον λεγόμενο Δυτικό πολιτισμό.

Αυτήν την σκυτάλη δυστυχώς δεν την κρατήσαμε εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες. Δηλαδή, ο λαός που επικράτησε σε αυτήν την περιοχή όπου ζούσαν οι λαοί της αρχαιότητος και μιλά και την εξέλιξη αυτής της γλώσσας μαθουσάλα. Φυσικά η σκυτάλη αυτή δεν έφερε μόνον αρετές και ήθη αλλά και πάθη και αδυναμίες. Παρόλα αυτά, την διδαχή που αφήνει η ελληνική ιστορία, την παραμελήσαμε και την κάναμε δώρο σε άλλους λαούς (εφεξής Hellenes). Λαούς που τώρα «επιστρέφουν» στην περιοχή τους. Εμμέσως…

Οι αρχαίοι Έλληνες μπορεί να μεταλαμπάδευαν τον πολιτισμό και δια της φυσικής παρουσίας (με ό,τι αυτό υπονοεί), αλλά οι Hellenes τώρα επιβάλουν πολιτισμό κυρίως δια της νομικής παρουσίας (κατά το φυσικό/ νομικό πρόσωπο). Και στις δύο περιπτώσεις, η επιβολή αυτή γίνεται για τους ίδιους λόγους. Λόγω του ότι ο πολιτισμός τους είναι επιβλητικός ή γιατί, απλά, τον επιβάλλουν.

Η φράση του γονέα προς το παιδί του είναι: «Ελπίζω να μου πάρεις μόνο τα καλά…». Φράση που με τόνο ειλικρίνειας και κομπασμού λέει ο κάθε πατέρας στο παιδί του. Τα παιδιά δυστυχώς, στο παράδειγμά μας, αποτυγχάνουν. Κρατούν όλα τα κακά. Και όχι μόνο αυτό, αλλά γίναμε και περήφανοι για αυτά.

Άλλο είναι η ανεμελιά και η καλοπέραση και άλλο η τεμπελιά και η αναποτελεσματικότητα. Άλλο η μη πίεση στην εργασία και άλλο η ύβρις του «δημοσίου» σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τώρα κυρίες και κύριοι, λουστείτε τα… Δεν υιοθετήσατε τη μεγαλύτερη αρετή που μας κληροδότησε η αρχαία διανόηση, το μέτρο. Γι’ αυτό τώρα περάστε στην άλλη πλευρά του χάρακα. Στην υγειά σας.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι δεν είστε οι μόνοι… Όλη η Ευρώπη μαζί σας. Το μόνο παρήγορο...

2 σχόλια:

  1. Συμφωνώ σε όλα, μα όχι στο σημείο που λες ότι είναι παρήγορο το γεγονός ότι όλη η Ευρώπη είναι μαζί μας. Aυτό δείχνει ότι δεν διδάχθηκε κανένας μα κανένας...και για μένα αυτό είναι λυπηρό και όχι παρήγορο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κωμικοτραγικά είναι παρήγορο. Αλλά είναι εξόχως λυπηρό να σκέφτεσαι ότι η κοιτίδα της σύγχρονης Δημοκρατίας, η Γαλλία, πέφτει θύμα των Αγορών.

    Ουραγός, αντί οδηγού, η Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ στην έκφραση της γνώμη σας με κόσμιο και μη προσβλητικό τρόπο. Το περιεχόμενο των σχολίων θα κριθεί ως προς την προσβολή ηθών και προσωπικοτήτων και ενδεχομένως να διαγραφεί. Ο Admin δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων.