Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Θείος από το Σικάγο…

Στον κόσμο των μεγάλων είδα όμως ότι υπήρχε σεβασμός, θαυμασμός και νοοτροπία φτωχού συγγενή απέναντι στον Αθηναίο.
Είδα δρόμους να φτιάχνονται μόνον πριν από τις εκλογές που θα έρθει κόσμος. Είδα αυλές Αθηναίων να καθαρίζονται από Δημοτικά χέρια. Είδα Αθηναίους κλητήρες να προσποιούνται τα μεγαλοστελέχη και, τελικώς, να τυγχάνουν υποστήριξης και θαυμασμού που σπάει τα όρια της ηλιθιότητος.
Είδα ονειροπόλους Αθηναίους και ανοιχτά στόματα συγχωριανών μου μπροστά σε θεωρίες. Άκουσα ιστορίες λαμπρές για τον Αθηναίο.
Μόλις τελείωσαν οι Εκλογές, ήρθε η Δευτέρα. Ήρθε η Τρίτη. Είδα τους δρόμους αμπάλωτους. Είδα έργα φαντάσματα. Είδα δάνεια άχρηστα. Είδα ψευδοοράματα. Είδα απλήρωτα νερά. Νερά ατελείωτα στους δρόμους μας. Δεν είδα παιδικό παιδότοπο. Δεν είδα αθλητικές εγκαταστάσεις. Δεν είδα εκλογίκευση.
Είδα τραμπουκισμό. Λαϊκισμό. Είδα φασισμό. Ετσιθελισμό. Αυταρχικότητα. Άναρθρες κραυγές που ισοδυναμούν με καλημέρα. Είδα υπολογιστές και δεν τους ξαναείδα. Νεολαία ξεχασμένη σαν προτεραιότητα. Άραγε τόσα χρόνια υπήρχε προτεραιότητα; Or just living?
Πόσο αναποτελεσματικό και πόσο άδικο είναι για κάποιον που τρώει στη μάπα τα κακώς κείμενα στον τόπο μας, να επηρεάζεται η έκβαση μιας εκλογής, από ανθρώπους,με καλές προθέσεις μεν αλλά απομακρυσμένους δε, εκ των πραγμάτων, από τα δρώμενά μας; Πόσο βλακεία είναι να βλέπεις ορδές Αθηναίων το ΠΣΚ των εκλογών να μιλούν τα αρβανίτικα για να μην τα ξεχάσουν και να πηγαίνουν να ψηφίσουν κανένα ξάδερφο και κανένα ανιψιό. Κανέναν που οι γιαγιάδες τους έπλεναν μαζί στην ίδια σκάφη το 1968.
Στις εκλογές δεν ερωτόμαστε ποιος είναι ο πιο αγαπημένος μας συγγενής. Αλλά ποιος μπορεί να κάνει 2 από τα 5 (με τα παλιά δεδομένα) πράγματα που δύναται να κάνει ένας Δήμος.
Πέρασαν κιόλας 4 χρόνια;
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η απόφαση του Κ. Καραμανλή, του ανιψιού, να συμμετέχουν στις εκλογές και οι ομογενείς του εξωτερικού, για λόγους ψηφοθηρικούς. Μπορεί να ακουστεί περίεργο δεδομένης της συμβολής τους στην διεθνή θέση, εικόνα και διεκδικήσεις της χώρας μας. Αλλά η επιλογή μιας κυβέρνησης είναι πολυδιάστατη. Όσο πολυδιάστατη είναι και η αποστολή της τελευταίας. Δεν μπορεί να αποτιμάται μόνο μια παράμετρος και να γίνονται οι επιλογές. Και στην περίπτωση των ομογενών είναι η εξωτερική πολιτική. Ένας τομέας όπου μας έχει υπερφαλαγγίσει η Τουρκία του Ερντογάν και του Νταβούτογλου.  Ένας τομέας που έχει εξευτελίσει επανειλημμένως κάθε πατριωτικό ένστικτο που μπορεί να έχει κανείς, καλώς ή κακώς.
Όσο λυπηρό και να είναι, το αποτέλεσμα αλλοιώνεται… Η αγάπη για το χωριό μπορεί να εκδηλωθεί και διαφορετικά. Δεν χάνεται τίποτα. Δεν θέλω να είμαι προσβλητικός απέναντι στους Θεσπιείς εν Αθήναις γιατί οι περισσότεροι μου είναι άγνωστοι, όπως και οι περισσότεροι ομογενείς. Την φιλοσοφία των ετεροδημοτών κριτικάρω.
Παραβολή: Σκεφτείτε ότι κατάγομαι από το χωριό και παίζω ποδόσφαιρο. Παίζω όμως σε ομάδα της Αθήνας, γιατί με βολεύει λόγω εγγύτητας. Είναι λογικό να ψηφίζω αρχηγό στον Θεσπιακό; Είναι λογικό;

4 σχόλια:

  1. Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις άτομα μιας άλφα ηλικίας να ζητιανεύουν ψήφο και να οραματίζονται για το καλύτερο του τόπου.Δυστυχώς τα χούμε δει τόσα χρόνια τα υποτιθέμενα έργα τους.Η υποκρισία κάποια στιγμή έχει και τα όρια της,πρέπει να σταματήσει αυτό το παραμύθι δε πάει άλλο.
    Άλλοι πάνε με το σταυρό στο χέρι για να έχουν ένα πιάτο φαι στο σπίτι και άλλοι ζουν μεσα στη πουστια και την κοροιδία τόσα χρόνια χωρίς να νοιάζονται για τίποτα,άπληστοι και μίζεροι που θέλουν να φαίνονται,να κοκορεύονται και να σηκώνουν ανάστημα σε οποιαδήποτε χορό και πανυγύρι τούτου του τόπου.

    Φτάνει πια μάγκες!!!Χορτάσαμε από αποτυχημένους τόσα χρόνια!!!

    Λοιπόν ας πάμε όλοι στη χέστρα που λέγετε κάλπη να κάνουμε αυτό που τους αρμόζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eξ αγγχιστείας Θεσπιεύς1 Οκτωβρίου 2010 στις 3:51 μ.μ.

    Και αυτό που θα κερδίσουμε,Bill10, είναι να επιπλεύσουν τα σκατά,αλλά εμείς θα έχουμε την ψευδαίσθηση ότι τα πολεμήσαμε.Η μόνη λύση είναι η συμμετοχή,αυτή φοβάται το σύστημα γιατί δεν μπορεί να την διαχειριστεί.Συμμετοχή όχι μόνο στην κάλπη,με ψήφο στους άξιους, αλίμονο αν δεν υπάρχουν, σε όποιο χώρο κι αν βρίσκονται,αλλά κυρίως στις διαδικασίες πριν τις εκλογές και οποσδήποτε στην μετεκλογική πορεία.Ο ψηφοφόρος είναι ο εντολέας και εντολοδόχος ο πολιτικός.Η διακοπή αυτής της σχέσης δημιουργεί τα φαινόμενα διαφθοράς,σήψης και κακοδιαχείρισης.ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ πάντως δεν βλέπω κάποιον άξιο.Αν δημιουργηθεί ποτέ κάποιος συνδιασμός που συμμετέχει πρώτη φόρα σε εκλογές(όλοι για πρώτη φορά) πολύ ευχαρίστως να τους στηρίξουμε, αλλά να στηρίξεις τον ήδη αποτυχημένο πάει πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όσοι ασχολούνται με την πολιτικη έχουν μια μαγική ικανότητα να προλέγουν τι θα γίνει μετά από 2 χρόνια κ μετά να εξηγούν με λογικα επιχειρηματα γιατι δεν έγινε απολύτως τιποτα...Κάτι αντιστοιχο συμβαίνει κ στη δημοτική διαχειριση...Όλοι υπόσχονται να φτιάξουν γέφυρες ενώ δεν υπάρχουν ποτάμια...Δυστυχώς κ ένας σωστός άνθρωπος να υπάρχει τον αφομοιώνει πολυ ευκολα το συστημα κ γίνεται κ αυτός τραγικός...Απορώ πόσο μη έξυπνους μας θεωρούν κάποιοι αποτυχημένοι -αντικειμενικά- πολιτικάντηδες κ μας ζητούν τέταρτη κ πέμπτη ευκαρία να στεγάσουν την αρρώστια τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ στην έκφραση της γνώμη σας με κόσμιο και μη προσβλητικό τρόπο. Το περιεχόμενο των σχολίων θα κριθεί ως προς την προσβολή ηθών και προσωπικοτήτων και ενδεχομένως να διαγραφεί. Ο Admin δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων.