Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Άλλο Gallup και άλλο Gallop…

Οι πλαϊνές ψηφοφορίες που έτρεξαν κατά καιρούς απέδειξαν τα εξής:

Επιγραμματικά:

·         Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τάσσονται υπέρ της κατασκευής Αποχέτευσης- Βιολογικού. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτό το κομμάτι δεν υπάρχει κανένα νέο, ενημέρωση, διαβούλευση. Εδώ μας εξαφάνισαν το όνομα…

·         Το 67% των ψηφοφόρων είναι υπέρ των μέτρων που πήρε η Κυβέρνηση στα πλαίσια του Μνημονίου.
Η δεύτερη ερώτηση μου τέθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικού γκάλοπ. Είναι μια πολύ ωραία ερώτηση που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε απάντηση- αποτέλεσμα να ερμηνεύεται όπως θέλει ο ερωτών.

Στην περίπτωση μας απαντήθηκε το ΝΑΙ ως προς την επάρκεια των Κυβερνητικών Μέτρων. Είναι μια αντανακλαστική απάντηση που δίνει ο ερωτώμενος με σκοπό να «περάσει» μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι «επαρκούν και ΔΕΝ χρειάζονται άλλα…»
Τα ΜΜΕ, όμως, θα ερμήνευαν με τέχνη το παραπάνω αποτέλεσμα με φράσεις όπως «Θετική η Κοινή Γνώμη απέναντι στα επιβληθέντα μέτρα…». «Οι πολίτες επιδοκιμάζουν τα μέτρα μου πήρε η Κυβέρνηση…».

Σε αντίθετη περίπτωση όπου το αποτέλεσμα ήταν το ΟΧΙ; Προφανώς ο πολίτης απάντησε αρνητικά για να «στείλει» μήνυμα αποδοκιμασίας στους Διοικούντες. Παρόλα αυτά, τα ΜΜΕ θα ερμήνευαν το μήνυμα αυτό μεταδίδοντας την Κοινή Γνώμη στην Κοινή Γνώμη να υποστηρίζει ότι τα μέτρα ΔΕΝ επαρκούν και άρα… ΘΕΛΕΙ ΚΙ ΑΛΛΑ… ΘΑ ΤΑ ΑΝΤΕΞΕΙ…

Όπως και να έχει, δηλαδή, το αποτέλεσμα θα πάρει το σχήμα που θα του δώσει ο ερωτών.

Βέβαια, δεν χρειάζεται να γράψω ότι ο αριθμός των ψήφων που «κατατέθηκαν» δεν επαρκούν για συμπεράσματα. Από την άλλη δεν χρειάζεται να ψηφίσει κανείς ώστε να κρίνεις μια ερώτηση «παγίδα» και στοχευμένη.

Το λάθος μου είναι ότι δεν συγκράτησα το όνομα της εταιρίας δημοσκοπήσεων. Μισή δουλειά για εξαγωγή συμπερασμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ στην έκφραση της γνώμη σας με κόσμιο και μη προσβλητικό τρόπο. Το περιεχόμενο των σχολίων θα κριθεί ως προς την προσβολή ηθών και προσωπικοτήτων και ενδεχομένως να διαγραφεί. Ο Admin δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων.