Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Προ-πο, προ-πα, γά-νδα

Με όλον τον σεβασμό. Διάβασα την αναφορά του BBC και του in.gr για την πορεία της προηγούμενης Τετάρτης που ανέφεραν αριθμό γύρω στους 15.000 διαδηλωτές. Τους τραυματισμούς και τις προκλήσεις. Τις προσαγωγές και το θέατρο της προπαγάνδας.

Ανακάλυψα την Αμερική.


9 σχόλια:

  1. O dimosiografos mou thimizei ton Prententeri. Diakoptei ekei pou paei na ksefygei i kouventa!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και παρατηρήστε ότι η λέξη "real victims" είναι που τον κάνει να αρχίσει να "κατευθύνει" τη συζήτηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταρχήν να καλωσορίσω και τον μπλόγκερ από την Αλίαρτο. Με τιμά η επίσκεψή σου.

    Με συγκλόνισε το βιντεάκι από το BBC και αυθόρμητα και χωρίς προετοιμασία το ανέβασα.

    Για διαφόρους λόγους, το μήνυμα αυτό θα «αυτοκαταστραφεί» σε κάποιες ώρες. Για το θέμα αυτό θα ασχοληθούμε άλλη φορά.

    Είναι πραγματικά περίεργο πόσα πράγματα αναδεικνύουν ταυτόχρονα 8 λεπτά μιας συνέντευξης.

    Ζητώ συγγνώμη για το πρόχειρο της ανάρτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά και πάλι,

    Μπορείτε να μας εξηγήσετε κι εμάς που δεν κατέχουμε την γλώσσα της Αυτοκρατορίας τι δείχνει το βίντεο του Μπιμπισί (και όχι του Μπίμπαση του δικού μας) και τι σχέση έχει αυτό με την διαδήλωση στην Αθήνα;

    Από το βίντεο καταλαβαίνω ότι οι μπόμπηδες έσυραν τον συγκεκριμένο πολίτη για κάποιο λόγο. Αυτό από μόνο του είναι περίεργο έως εξωφρενικό, διότι μπορούσαν να τον απομακρύνουν με το καροτσάκι. ΟΚ απορία ηλιθίου!

    Από τα λακτίσματα των άλλων επισκεπτών (είναι τέτοια η δύναμη της διαφήμισης που η λέξη ‘λάκτισμα’ με πάει στην γνωστή σοκολάτα και όχι στην σκληρή κίνηση του ποδιού), αντιλαμβάνομαι ότι ο δημοσιογράφος, δια των ερωτήσεων, προσπαθεί να παγιδέψει τον άτυχο πολίτη (ο οποίος μου φάνηκε ότι δεν μιλάει καλά αλλά δεν ξέρω αν η δυσκολία στην ομιλία προήλθε από το ξύλο που έφαγε).

    Εν αναμονή των διαφωτιστικών πληροφοριών, θέλω να πω πως εκείνο που μου κάνει εντύπωση είναι η στάση των διαδηλωτών στις εντόπιες διαδηλώσεις: φτάνουν ας πούμε μπροστά στην Βουλή, μπροστά στα ματ που είναι παρατεταγμένα. Μετά βλέπω μια προσπάθεια να σπάσουν τον ματατζίδικο κλοιό για να πάνε που; Να μπουν στη Βουλή; Δεν αντιλαμβάνομαι το όλο σκηνικό και πολύ περισσότερο δεν αντιλαμβάνομαι την παντελή έλλειψη πρόνοιας για την προπαγάνδα που αναμένεται να ακολουθήσει από Πρετεντέρηδες και άλλους. Η απλή λογική μου λέει ότι ο αγώνας των πολιτών, της συγκεκριμένης ομάδας που διαδηλώνει, αποβλέπει πρωτίστως στην ενημέρωση των άλλων και στην έκφραση της διαφωνίας προς μια επιλογή της κυβέρνησης, ας πούμε. Η πρόκληση του ξύλου σε τι αποσκοπεί; Δεν μιλώ για την εγκληματική και προκλητική επίθεση της αστυνομίας αλλά για αυτά που βλέπω μερικές φορές στην τηλεόραση.

    Κάθε αγώνας, κάθε στιγμή ενός αγώνα, θέλει σχεδιασμό και οργάνωση, ακόμα και στο επικοινωνιακό επίπεδο. Στο θέμα αυτό τα κινήματα των πολιτών έχουν μείνει πίσω. Πολύ φοβάμαι ότι ενώ το σύστημα έχει κάνει την παραπληροφόρηση επιστήμη εμείς, οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες, νομίζουμε ότι το ότι έχουμε δίκιο είναι αρκετό για να νικήσουμε σε αυτό τον πόλεμο όπου η λάσπη τελικά σκεπάζει τα πάντα και το δίκιο πνίγεται μέσα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πριν διαβάσω όλο το σχόλιο σου Έρμε, να πω καταρχήν ότι σε μένα βγάζει ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ στα ελληνικά.

    Τώρα τι μαεστρία έχω κάνει κατά λάθος δεν ξέρω. Διαβάσω το σχόλιό σου και επανέρχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγγνώμη που συνεχώς το ξεχνάω: ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και από μένα. Υγεία & Ευτυχία.

    Λοιπόν, το βρήκα. Πατάς το CC στο κάτω μέρος της οθόνης και βγαίνουν υπότιτλοι.

    Τώρα για το λάκτισμα, θα το μετατρέψω σε Ιόνισμα... Αυτό ξέρω να το κάνω!

    Το ξύλο και η επίθεση νομίζω ότι αφορά μια μερίδα πολιτών που τοποθετούνται προς την ιδεολογία της αναρχίας ή είναι απλά ταραξίες ή εγκάθετοι.

    Από την άλλη, αυτό που ανακαλύπτει κανείς είναι ότι στόχος της Αστυνομίας σε μια τέτοια διαδήλωση δεν είναι αυτός που προχωρά σε τέτοιες πράξεις. Δεν είναι ο ταραξίας. Εκείνου το μυαλό ξέρουν ότι δεν αλλάζει. Ότι παίζει τόσο εξτρέμ που βγαίνει εκτός των πλάγιων γραμμών. Στοχεύει σε μένα και σένα που αδυνατούμε να προχωρήσουμε σε τέτοιες πράξεις αλλά εξασκείς ενδεχομένως τουριστικά το δημοκρατικό σου δικαίωμα της δια ζώσης διαμαρτυρίας.

    Αυτό, δηλαδή, που ανακαλύπτεις είναι ότι στόχος είσαι εσύ και εγώ. Γιατί αυτοί οι... αναρχικοί θα ξανακατέβουν στον δρόμο και υπόδικοι να είναι. Εσύ και εγώ όμως; Οι φίλοι που επηρεάζουμε;

    Πάντως, κάθε εποχή έχει τα δικά της. Έχεις πολύ σωστά επισημάνει στην τελευταία παράγραφό σου το θέμα. Άραγε ποιός είναι ο τρόπος; Μαζί θα τον βρούμε.

    Παραθέτω ένα κομμάτι από ένα ενδιαφέρον κείμενο:

    "Είναι πιο επικίνδυνη για το σύστημα, η πιο μικρή πράξη που συντελεί στην αποδόμησή του, από τον πιο «αντιπολιτευτικό» λόγο που μπορεί ποτέ να ειπωθεί. Οι μικρές καθημερινές πράξεις που αμφισβητούν τους τρόπους λειτουργίας του συστήματος, αν γίνονται από τη πλειοψηφία του πληθυσμού, μπορεί να οδηγήσουν σε αναταράξεις που ούτε καν τις φανταζόμαστε. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα λόγια, μικρή σημασία έχουν.".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. GMT,

    όταν έγραφα το σχόλιο μου δεν είχα διαβάσει το δικό σου μήνυμα. Πράγματι το θέμα της προπαγάνδας χρήζει συζήτησης και ανάλυσης.

    Πάντως σε ευχαριστώ για την υπόδειξη, για τους υπότιτλους. Ελπίζω να ισχύει γενικά και σε άλλα φιλμάκια. Τώρα που το ξαναείδα με υπότιτλους, εντυπωσιάστηκα με τον άνθρωπο. Νομίζω ότι η στάση του και ο τρόπος που αντιμετωπίζει τον δημοσιογράφο είναι άξια για σεμινάριο σε εκείνους που βγαίνουν στα κανάλια, στις διάφορες εκπομπές. Καμία σχέση με τους δικούς μας τους κραυγάζοντες καταγγελίες για το σύστημα, την κυβέρνηση, την τρόικα και τελικά ο θεατής - ακροατής δεν καταλαβαίνει γιατί έγινε η συγκεκριμένη διαδήλωση, γιατί έπεσε το ξύλο και ποιός ωφελείται από όλη την φασαρία. Δεν είναι θέμα βρετανικού φλέγματος (που μας λείπει) ούτε του μεσογειακού ταπεραμέντου μας (που μας περισσεύει) αλλά απλά θέμα καλής προετοιμασίας και γνώσης των κανόνων της δημόσιας επικοινωνίας!

    Ο Άγγλος συναγωνιστής, μένει ψύχραιμος, ξεπερνά τις χαζές προκλήσεις (που είναι χαζές επί τούτου) και δεν χάνει το στόχο του που είναι η αξιοποίηση της ευκαιρίας που του δόθηκε να πει σε μεγάλο κοινό τις απόψεις του. Διότι αυτός ήταν ο στόχος του. Βγήκε στο γυαλί διαβασμένος! Δεν χάθηκε στην κλαψιάρικη καταγγελία ούτε στη προβοκάτσια της αστυνομίας (με αφορμή την δική του παρουσία) και με σαφήνεια έδωσε το μήνυμα των διαδηλώσεων αλλά και την είδηση για το σοβαρό κτύπημα στον άλλον φοιτητή.

    Να, αυτούς τους πολίτες χρειαζόμαστε για την πανευρωπαϊκή συνεργασία! Εσείς που ξέρετε τις γλώσσες τους μπορείτε να τους προβάλετε και να μας ενώσετε με τις φωνές τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έρμε,

    Σε προηγούμενο σχόλιό μου είδες έγραψα "Είναι πραγματικά περίεργο πόσα πράγματα αναδεικνύουν ταυτόχρονα 8 λεπτά μιας συνέντευξης.".

    Μεγαλοπρεπώς επιβεβαιώνει την τελευταία παράγραφό σου στο πρώτο σχόλιό σου. Περί επικοινωνίας. Περί προετοιμασίας.

    Είναι αυτό που όμορφα αναλύει ένας με όνομα Α.Κ. σε άλλη τοποθεσία και θέτει σημαντικό προβληματισμό:

    "Το θέμα είναι, ότι ο συγκεκριμένος τρόπος σκέψης, έχει περάσει στην πλειοψηφία του πληθυσμού. Λέμε. Μιλάμε πολύ. «Εκφραζόμαστε» στο διαδίκτυο. Μπορεί ακόμα και φωνάζουμε στις συγκεντρώσεις. Αλλά φαίνεται ότι όλα αυτά, είναι ακίνδυνα για το σύστημα. Όχι μόνο αυτό. Μπορεί και να το στηρίζουν. Με την έννοια ότι οι αδικημένοι, νομίζουν πως εκφράζονται. Πως έχουν δημοκρατία. Πως κάτι θα γίνει. Φεύγει επομένως η οργή και εκτονώνεται ο θυμός τους. Έτσι μπορεί να δεχτούν «ακόμα χειρότερες μέρες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ στην έκφραση της γνώμη σας με κόσμιο και μη προσβλητικό τρόπο. Το περιεχόμενο των σχολίων θα κριθεί ως προς την προσβολή ηθών και προσωπικοτήτων και ενδεχομένως να διαγραφεί. Ο Admin δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων.