Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Telemarketing λύση: Επανάσταση για όλους…

Στον γαλαξία του σπιτιού μας ο θεός Ήλιος φωτίζει τις ζωές μας περισσότερο από το φως του λαμπτήρα που κρέμεται από το ταβάνι. Ένας Ήλιος ηλεκτρονικός. Ψηφιακός. Με πίξελς.

Η συσκευή που μας χάρισε τέχνη προσιτή, φθηνή και ενημέρωση άμεση κάλυψε τα εγκεφαλικά μας κύτταρα ντόλμπι σαράουντ.

Μαθαίνοντας, κατά τύχη, την ουσία κάποιων γεγονότων ή απλά διαβάζοντας ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανακαλύπτεις έναν άλλον κόσμο από αυτόν που τα ΜΜΕ μας προβάλλουν.

Δεν μπορώ να καταλάβω ειλικρινά εάν λόγω ηλικίας δεν θυμάμαι άλλη περίοδο όπου η Προπαγάνδα έκανε το πι της κεφαλαίο σε βαθμό που να θυμίζει αλήστου μνήμης εποχές (για αυτούς που τις έζησαν).

Η ανηθικότητα των έμμισθων δημοσιογράφων και η υπόκλιση στην ενστικτώδη απαίτηση του θεατή για «αίμα» κατέβασε τον πήχη των τηλεοπτικών προγραμμάτων σε επίπεδο αγώνων στίβου τυφλοπόντικων. Από τέχνης & ενημέρωσης αφετηρία σε εγκεφαλικών κυττάρων αβελτηρία…

Μα πόσο εκτίθεσαι Μεγάλε Μαζικέ Εκμεταλλευτή όταν ευθυγραμμίζεσαι με τις κομματικές εντολές; Δεν έχεις τσίπα πάνω σου όταν θυσιάζεις τόσους ανθρώπους στο βωμό της Προπαγάνδας σου;

Αλλοιώνεις, παραπληροφορείς όταν:

  • Τρομοκρατείς τον κόσμο, ωραιοποιείς το ξεπούλημά μας και κρύβεις τη ανήκεστη φαυλότητα των διοικούντων.
  • Κακολογείς και κριτικάρεις έναν Υ αναλυτή που μιλά για Αναδιάρθρωση όταν ο ίδιος σου ο δανειστής στο δείχνει και εποπτικά ότι είναι αναπόφευκτη μια νέα «λύση» για το Χρέος μας.
  • Λες ότι οι μετανάστες κατέλαβαν την Νομική και δεν επέτρεπαν τη διενέργεια μαθημάτων μη αναφέροντας ότι δεν κοιμούνται σε λειτουργικούς χώρους του Ιδρύματος και καλύπτοντας τα παιδιά του πατέρα σου (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και λοιποί συγγενείς).
  • Ακολουθείς με το ματσούκι (κάμερα) σου πίσω από γκανγκστερικές «επεμβάσεις» της Αστυνομίας στις οποίες οι συλληφθέντες αθωώνονται γιατί είναι… αθώοι. Αλλά εσύ τη δουλειά σου την έκανες. «Το Κράτος λειτουργεί!!!!»
  • Αναφέρεις τραυματισμούς Αστυνομικών συμπληρώνοντας πάντα «τραυματισμοί διαδηλωτών δεν επιβεβαιώθηκαν».
  • Συλλαμβάνεις τον Α και κάνεις αφιερώματα για τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά μετά εκτίθεσαι όταν ανακαλύπτεται η αθωότητα και εσύ δεν αποκαθιστάς καμία υπόληψη.
  • Εφαρμόζεις όλα τα σχέδια αποπροσανατολισμού που ο Κρίστιαν Μόρισον του ΟΟΣΑ πρότεινε το 1996 ως τρόπους για το πως μέσα από τα ΜΜΕ μπορεί μια κυβέρνηση να περνά αντικοινωνικά διαθρωτικά μέτρα.
  • Πετάς εθνικιστικές φανφάρες για να πωρώσεις τους υπηκόους της λαίδης Ελλάδας, ενώ οι παρτενέρ που στηρίζεις την έχουν κάνει Τζούλια ΙΙΙ. «Τα έβαλε ο Γιώργος με την Ανγκέλα», «Τα έκαμαν απά τους οι Τροϊκανοί από το διάβημα του Γιώργου…»
  • Ισοπεδώνεις την προσπάθεια Πολιτών να εφαρμοστεί το Σύνταγμα στις Εθνικές Οδούς ξεφτιλίζοντας το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ που ορθώνεται απέναντι στην κατασπατάληση των ζωών μας από τους ημετέρους σου.
Το κυριότερο όμως που κάνεις είναι ότι έχεις σαν προμετωπίδα των προγραμμάτων σου το αναμάσημα του εαυτού σου. Ενός εαυτού χαμένου στο κουτσομπολιό και τη φθήνια. Τα προγράμματά σου και η Φυλής μοιάζουν σαν αδέρφια δίδυμα τρίτεκνης οικογένειας (το άλλο αδέρφι τους είναι η Συγγρού με τον παράδρομό της και τα μαγαζιά της).

Είμαστε πτωχοί τω πνεύματι και εσύ το εκμεταλλεύεσαι ανθέλληνα παρτάκια. Κάνεις το μυαλό το δικό μου και του παιδιού μου πρωϊνή εναλλακτική του πατσά, δηλαδή κοτόσουπα…

Ιδού η λύση!

Πρέπει αναγνώστη να παραδεχθείς μαζί με το GMT ότι οι ζωές όλων μας είναι δεμένες με δάνεια. Δάνεια που μας επιτρέπουν μόνο το σκύψιμο του κεφαλιού μας. Δάνεια που απομακρύνουν από τη σκέψη μας τη συμμετοχή μας στην επικράτηση του αυτονόητου. Βέβαια, αν κάνεις κλικ στην εικόνα με τον πλειστηριασμό του σπιτιού σου, έχει υπερσύνδεση με την ταράτσα 15όροφου κτιρίου χωρίς κάγκελα. Το καταλαβαίνω…

Γι’ αυτό το GMT, λοιπόν, παίρνοντας σοβαρά υπόψη του τα ως άνω γραφθέντα, σας προτείνει την ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ που θα φέρει ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ στον χώρο των ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΝ.

Δοκιμάστε και εσείς, κυρία και κύριέ μου, να καθίσετε αναπαυτικά στον καναπέ σας, όπως πολύ καλά ξέρετε, και να… ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.

Με αυτό τον απλό τρόπο που σας προσφέρουμε ως ιστολόγιο θα πετύχετε να ηρεμήσετε αλλά και να δείτε τον κόσμο με τα μάτια τα δικά σας. Κυρίως, όμως, θα ρίξετε τη μεγαλύτερη μολότοφ στα θεμέλια των αρχόντων μας. Και χωρίς να ανοίξει μύτη. Χωρίς να αμαυρωθεί κανένας αγώνας σας. Χωρίς να αλλάξεις τον συμβατικό σου χαρακτήρα. Στην ασφάλεια του σπιτιού σου. Στη θαλπωρή του κεραμιδιού σου. Και χωρίς να φοβάσαι τι θα πουν στο εργοστάσιο, την εταιρία, το χωριό και τη γειτονιά σου.

Είναι πολλά τα οφέλη από μια σου κίνηση χωρίς κόστη.

Κλείσε λοιπόν τα μάτια σου και κοίτα όσο πιο μακριά μπορείς… Χωρίς διάθλαση της ματιάς σου πια, ατένισε την πραγματικότητα και μίλα επιτέλους στο παιδί σου που στο συνεχώς κινούμενο στόμα του έχεις τόσο καιρό πατήσει mute.

Και όλα αυτά δωρεάν…
  
Το παραπάνω προϊόν πωλείται μαζί με τον απαραίτητο για την επιτυχία του εξοπλισμό:

 Σκίστε ΤΩΡΑ το ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ της εφημερίδας που κρατάτε στα χέρια σας.

Όλα θα αλλάξουν ξαφνικά. Δεν θα είναι πιο ωραία. Δεν θα είναι πιο άσχημα. Θα είναι όπως είναι…

17 σχόλια:

  1. Καλησπέρα GMT, ποιητικό και ‘σκοτεινό’ σε βρίσκω απόψε.

    Από την Βικιπέντια αντλώ τους ακόλουθους ορισμούς:

    ‘Γνώση, σύμφωνα με έναν ορισμό, είναι η θεωρητική και πρακτική κατανόηση ενός θέματος (αφομοίωση επεξεργασμένων πληροφοριών), η οποία ενδεχομένως βοηθά στην απόκτηση δεξιοτήτων και ικανοτήτων για συγκεκριμένο σκοπό. Η γνώση αποκτάται τόσο με την εκπαίδευση (επιμόρφωση) όσο και με την πρακτική εμπειρία. Κατά έναν άλλο ορισμό είναι το σύνολο των γνωστών επεξεργασμένων πληροφοριών σε κάποιο συγκεκριμένο πεδίο ή συνολικά ’ και

    ‘Πληροφορία είναι το κοινό νόημα που αποδίδεται σε ένα απλό ή σύνθετο σύμβολο από δύο ή περισσότερα υποκείμενα. Ως έννοια είναι σύνθετη και αποτελείται από τις λέξεις "φέρω" και "πλήρης". Κατ' επέκταση η έννοια "πληροφορία" σηματοδοτεί εκείνο το νοηματικό περιεχόμενό που είναι ολοκληρωμένο και σαφές’.

    Η ‘επεξεργασία’ των πληροφοριών, κανονικά, πρέπει να γίνεται από τον δέκτη τους, δηλαδή από τους πολίτες, και αυτή είναι η ουσιαστική πλευρά της γνώσης. Αλλά όταν η ‘επεξεργασία’ έχει γίνει ήδη από το ΜΜΕ, τότε δεν δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη για κριτική συζήτηση και αξιολόγηση αυτών που ακούει και βλέπει αλλά τον κατευθύνει στο έτοιμο συμπέρασμα. Ενώ δηλαδή το ΜΜΕ θα έπρεπε να δίνει πληροφορία ‘αντικειμενικά’, χωρίς ‘επεξεργασία’, και να προκαλεί τον κριτικό σχολιασμό από τους πολίτες, τώρα ο σχολιασμός γίνεται από τις κεφαλές στα δελτία και τις ειδικές εκπομπές και τα ‘συμπεράσματα’ αποκτούν μια δημοκρατικοφανή ισχύ διότι προκύπτουν από έντονη (σκηνοθετημένη) ‘συζήτηση’ ειδημόνων. Ω! Και ποιός μπορεί να τολμήσει να αμφισβητήσει τις αυθεντίες! Και ποιός μπορεί να αντισταθεί στον καταιγισμό εικόνων και ‘ντοκουμέντων’!

    Μερικές φορές το ίδιο διαπιστώνων και στην μπλογκόσφαιρα: οι πολίτες διαβάζουν και διαβάζουν, περιηγούνται μέσω των λίνκιων από το ένα ιστολόγιο στο άλλο και στο τέλος είναι το λάπτοπ που έχει γίνει τηλεόραση. Όμως έχουμε ανάγκη το να μιλάμε και να σχολιάζουμε ακόμα κι αν αυτό που θα πούμε δεν είναι τόσο καλό. Ας είναι καλά η ανωνυμία. Ας είναι και ‘κλικ’ στην αξιολόγηση του άρθρου, έτσι χωρίς εξήγηση και τεκμηρίωση.

    Τέλος, ανάμεσα στην πληροφορία και την βεβαιωμένη γνώση, μεσολαβεί η πράξη (ως ζωντανή συζήτηση στην παρέα, ως διεκδικητική δράση στον σύλλογο ή το σωματείο). Και είναι η πράξη που αναβαθμίζει τον ρόλο του καθενός μας ως πολίτη και που τροφοδοτεί την καινούργια αναζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μπλογκόσφαιρα έχει χαρακτηριστικά τηλεόρασης, αλλά με μια ουσιαστική διαφορά. Είναι διαδραστική. Μπορείς να καταδικάσεις. Να εξυψώσεις.

    Προφανώς υπάρχουν blog με κέλυφος ανεξαρτησίας αλλά με "κρυφή" ατζέντα. Αλλά ακόμη και εκεί κάποιος υπάρχει (συνήθως) με 2 γραμμές να σβήσει το νόημα της ανάρτησης.

    Ακόμη και τοπικό επίπεδο η πόλωση και η πρόκληση (προσοχής και τηλεθέασης) είναι εμφανής. Π.χ. είναι διαφορετικό να λες "Οι πολίτες της Αλιάρτου μαζεύουν υπογραφές για να μην χαθεί το αίμα και ο ιδρώτας του κ. Βίτση" και άλλο "Κάποιοι πολίτες της Αλιάρτου...". Προφανώς με το δεύτερο δεν καταδικάσεις όλους τους συμπολίτες μας στην μικρότητα και την μικρόνοια. Γιατί να γενικεύεις και να δημιουργείς ψήγματα έχθρας και κουτών στρατοπέδων; Όταν μάλιστα παραδοσιακά ΔΕΝ υπάρχουν;

    Αλλά βλέπεις ανθρώπους νέους (λίγο πιο νέους από σένα Έρμε) που ακόμη και ανοιχτό να είναι το παράθυρο του Διαδικτύου, βλέπουν μόνο Sport-fm και στοίχημα. Δεν το καταδικάζω κάνοντας και εγώ γενίκευση. Καταδικάζω το "ΜΟΝΟ".

    Όλα χρειάζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και πως θα περάσει η ωρα στο χωριό ρε φίλε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. για τον Ανώνυμο 9:58, ασχέτως της ειρωνείας που μπορεί να υποκρύπτεται:
    http://ermokastriotis.blogspot.com/2011/02/blog-post_17.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προσωπικά δεν μπορώ να κλείσω τα μάτια μου και τα αυτιά μου στα ΜΜΕ. Καλώς ή κακώς νοιώθω εξαρτημένος. Νομίζω όμως ότι η λύση για την παραπληροφόρηση ή την προπαγανδιστική ενημέρωση είναι η καλή γνώση της εκάστοτε πηγής και η διασταύρωση της πληροφορίας από διαφορετικές πηγές και με ορθά επιχειρήματα. Αυτό βέβαια είναι πολύ γενικό και δύσκολο σε μερικές περιπτώσεις.
    Από την εμπειρία μου όμως στην πολιτική ενημέρωση, που ξεκινά από το '85 και μετά αυτό που έχω αποκομίσει μεγαλώνοντας είναι ότι δύσκολα πλέον μπορούμε να εμπιστευθούμε το προφανές.
    Απλώς γι' αυτούς που νοιώθουν ευάλωτοι στο ψέμα και δεν έχουν χρόνο να ψάξουν για κάτι αντικειμενικότερο πιστεύω ότι είναι καλύτερο να διαβάζουν δύο παραδοσιακές, αντίθετες ιδεολογικά, μεγάλης κυκλοφορίας, εφημερίδες με αξιόλογους αρθρογράφους. Π.χ Ελευθεροτυπία και Καθημερινή. η διαφορετική οπτική των δύο εφημερίδων, μάλλον θα μας οδηγήσει σε ασφαλέστερα συμπεράσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αντιλαμβάνομαι την εξάρτηση. Όλοι την έχουμε. Το ίδιο και ο παραπάνω Ανώνυμος.

    Το θέμα είναι ότι στις εφημερίδες μπορείς να δεις φως (εάν σκίσεις την πρώτη σελίδα). Στην τηλεόραση ΔΕΝ βρίσκεις. Το ματς χάθηκε.

    Σίγουρα έχουν άλλη οπτική οι εφημερίδες που αναφέρεις αλλά, δυστυχώς, είναι και οι δύο συστημικές. Και θέλει και 3€ να τις αγοράσεις. Αν έχει ένθετα και δώρα δε, άστο!

    Οπότε βάζεις ΙΝΤΕΡΝΕΤ και προχωράς, στον δρόμο που άνοιξε ο Ξ.Μ…

    Ερμόλαε ωραίο το κείμενό σου αλλά με ανησυχεί το ότι δηλώνεις (επανειλημμένως) λάτρης της ταβέρνας, της παρέας και του κρασιού. Ελπίζω να μην ανήκεις στους Α.Α. των Θεσπιών…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για το θέμα που ενδιαφέρει τον dp σκέφτομαι να παρουσιάσω μια μέθοδο για το πως μπορείς να βρίσκεις την αλήθεια που κρύβεται στις ‘ειδήσεις’ μέσα στο χάος των πληροφοριών που μεταδίδουν.

    Μα πόσα ξέρετε για το χωριό μας! Τι κάνει λοιπόν ο Ξ.Μ.; Με ενδιαφέρει κι εμένα.

    Όταν περνάνε τα χρόνια φίλε GMT και μαζί με την σωματική ρώμη χάνεται και μέρος της πνευματικής, το αλκοόλ -νόμιμη ουσία- βοηθάει να φουντώνουν οι φαντασίες και οι φαντασιώσεις. Όχι δεν είναι Ανώνυμος Αλκοολικός ούτε Αλλα αντ’ Αλλων, ούτε Απάντων Ανώτερος. Ένας συνηθισμένος Πότης με καλλιτεχνικό ψευδώνυμο είμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δυστυχώς η τηλεόραση για πολλούς και κυρίως για τους μεγαλύτερους σε ηλικία είναι κάτι σαν ναρκωτικό.Ειδήσεις και Άγιος ο Θεός.
    Για άλλους είναι απλώς μια καθημερινή διασκέδαση ή ένα χάσιμο χρόνου.
    Όμως μπορείς τόσο εύκολα να πατήσεις το κόκκινο κουμπάκι πάνω δεξιά στο τηλεχειριστήριο?και μπάλα πώς θα βλέπεις? άρα υπάρχουν οι εξαιρέσεις μέσα στην ΤV. To θέμα είναι ότι τα περισσότερα είναι κουταμάρες και οι σοβαρές εκπομπές παίζονται συνήθως αργά.
    Σβήνοντας λοιπόν την τηλεόραση από που θα ενημερωθούμε? Υπάρχουν άραγε κάποια sites οι φυλλάδες που να γράφουν ότι διαβάζουμε και ταυτόχρονα να μην υπονομεύoυν κάτι άλλο?
    Τί τελικά μπορούμε να πιστέψουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Ξ.Μ. είναι καλά και σας χαιρετά , βόσκει τα κοτόπουλα κάτω στο κάμπο των Θεσπιών,τσοκαλίζει μάρμαρο πέτρα γύψο παίζει στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ,ξεκουράζεται όταν τώρα τελευταία σπάνια κουράζεται και το βράδυ πινει το κρασάκι στις ταβέρνες με όποιον λάχει.Ότι ήταν να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο το πρόσφερε λίγο ή πολύ,τώρα περνάει στο αφοίτι του υπολογιστή και πετά καμιά ριπή βαδίζοντας την ηλικία του θανάτου,παρακαλώ μήν με πάρετε στα σοβαρά. Ξ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο Ξ.Μ. δίνει παράδειγμα προοδευτικότητας και απορρόφησης της αλλαγής στη ζωή που μπορεί να εμπνεύσει. Κυρίως, όμως, εμπνέει η οξυδέρκειά του. Είτε διαφωνείς είτε συμφωνείς με κάποιες απόψεις του, τα παραπάνω σε κάνουν να μην μπορείς παρά να πάρεις στα σοβαρά τον Ξ.Μ.. Οπότε αυτό που ζητάς Ξ.Μ. είναι αδύνατο.

    Κι όσο για τα «χρόνια του θανάτου», είμαι αρκετά μικρός να πω κάτι γι’ αυτό, αλλά πιστεύω ότι ο βιολογικός θάνατος έρχεται σε δύο στάδια. Πρώτα ο πνευματικός και μετά ο σωματικός. Δεδομένων αυτών, διαφωνώ με τη φράση σου Ξ.Μ. καθώς ζεις και προσφέρεις στους νεώτερους τη δική σου όψη της πραγματικότητας που είναι σημαντική.

    Από την άλλη υπάρχει πολύς κόσμος που διάγει τα χρόνια του θανάτου στην ηλικία των 25- 50, περιμένοντας απλά να πεθάνει. Και αυτό γιατί προσθέτει στην κοινωνία μια ακόμη μάζα σάρκας με ένστικτα και «κοινή λογική».

    Bill10. Ο Ξ.Μ. δείχνει πως όλες οι ηλικίες μπορούν να δουν κάτι άλλο. Σίγουρα, όμως, είναι πολύ δύσκολο να δεις και αντιληφθείς την αλλαγή. Και υποθέτω ότι την ίδια δυσκολία θα έχουμε και εμείς όταν θα αγγίξουμε τα χρόνια των πατεράδων μας.

    Από την άλλη, λέμε λαθεμένα ότι: «Άνοιξα την τηλεόραση, να χαζέψω λίγο και να ξεκουραστώ».

    Ενώ θα έπρεπε να λες: «Άνοιξα την τηλεόραση και κουράστηκα να φιλτράρω αυτά που έδειχνε. Ευτυχώς, όμως, δεν χάζεψα.».

    Τώρα ο Έρμος έχει υποσχεθεί οδηγίες σχετικές, τις οποίες και αναμένουμε. Τα Θεσπιακά ανάρτησαν κάτι πραγματικά και απερίγραπτα εύστοχο:

    http://thespiaka.blogspot.com/2011/02/blog-post_8281.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προς GMT,ευχαριστώ για καλά σου λόγια.
    θα ήθελα να πω σχετικά με το θάνατο,ότι μας συνοδεύει σε κάθε μας βήμα από την γέννησή μας έως
    την ημέρα του πραγματικού θανάτου.Κανείς δεν ξέρει
    το πως και το πότε θα πεθάνη.Ολοι μας όμως ξέρουμε
    και αυτό γίνεται ότι θα πεθάνουμε.
    Ο μεγάλος Καζαντζάκης έλεγε ....η ζωή είναι λίγη και ο θάνατος πολύς. Πολύ απλό και πολύ σοφό.
    Είναι άνθρωποι αρκετοί που συμπεριφέροντε ως αθάνατοι,αυτοί είναι εκείνοι οι οποίοι κοιτάνε μόνο το πρωσοπικό τους συμφέρον δεν προσφέρουν τίποτα στο κοινωνικό σύνολο και κοιτάνε να γεμίζει το πουγκίτους ,γίνοντε τσιφούτες και δέν ξοδεύουν φράγκο,δεν είναι και κατ ανάγκη κακοί άνθρωποι,κακομοίρηδες είναι.
    Αυτοί λοιπόν οι αθάνατοι δεν ζουν τη ζωή δεν διασκεδάζουν δεν παραθερίζουν δεν χορεύουν δεν τρααγουδούν,δεν γνωρίζουν ...ότι η ζωή είναι λίγη και ο θάνατος πολύς.....Ε αυτοι έχουν πεθάνει .......απλώς έχει αργήσει η κηδεία τους.
    Ξεν.Μέλις. Σε μια ριπή/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. GMT…

    Στο βωμό της Προπαγάνδας (από το λατινικό ρήμα propagare=διαδίδω) όλοι οι «υπηρετούν» τα «αστέρια» της είδησης…(επικαιρότητα, εκρηκτικότητα, συγκίνηση, συνέπειες, εκκρεμότητα, σπουδαιότητα, εγγύτητα και σπανιότητα)!!!

    Κανείς δεν έχει μπει στη διαδικασία να φιλτράρει την λέξη είδηση, της οποίας η έννοια είναι δισυπόστατη αφού εμπεριέχει μέσα της τις λέξεις ενημέρωση και πληροφόρηση. Η ενημέρωση «υπηρετείται» από την ειδησεογραφία (=απλή παράθεση γεγονότων) και η πληροφόρηση από την ερμηνευτική δημοσιογραφία (ερμηνεία και ανάλυση γεγονότων από τους καλεσμένους στα άπειρα «παράθυρα»). Ποιος όμως μπορεί να διακρίνει πότε πρόκειται για τη μια και πότε για την άλλη την ώρα που «χαλαρώνει» μπροστά σ’αυτό το κουτί (που τα τελευταία χρόνια αδυνάτισε και αυτό κατά πως θέλει ο συρμός…) που λέγεται τηλεόραση?

    Και πάμε στην επόμενη επιλογή μας που είναι ο Τύπος (το «Τ» κεφαλαίο γιατί ο τύπος ονομάζεται και τέταρτη εξουσία!) ο οποίος ενημερώνει περισσότερο (όχι όμως απόλυτα!) απ’ότι η τηλεόραση. Το σημαντικότερο θετικό του τύπου είναι ότι έχει μεγαλύτερη βαθύτητα γιατί τα γραπτά μένουν (scriptat manet όπως έλεγαν και οι φίλοι μας οι Λατίνοι) και κατ’επέκταση έχουμε τον χρόνο να κρίνουμε αυτό που διαβάζουμε και όχι απλώς να ενστερνιστούμε μια άποψη και μιμούμενοι τους φίλους μας τα μηρυκαστικά ζώα να τη χρησιμοποιούμε.

    Τέλος υπάρχει και το διαδίκτυο το οποίο είναι «επανάσταση στο χώρο της ενημέρωσης και της επικοινωνίας» όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο Ε. Παπανούτσος.

    Και στα τρία αυτά ΜΜΕ το δύσκολο είναι να ξεχωρίσουμε την είδηση από το σχόλιο, το οποίο μπορεί να είναι φράσεις, λέξεις ή απλώς ένα σημείο στίξης –ναι! ένα σημείο στίξης το οποίο μπορεί να προσδώσει ειρωνεία κ.ά.-.

    Άρα λοιπόν για να αντιμετωπίσουμε το κεφαλαίο γράμμα της Προπαγάνδας θα την «πολεμήσουμε» με τα ίδια «όπλα». Στόχος μας λοιπόν να είναι αρχικά ο Προβληματισμός και μετά η Προσπάθεια!!!



    Υ.Γ.
    Όσο για την εικόνα με το μυαλό στο τηγάνι, έχω να πω πως μπορεί τα μυαλά πανέ να είναι μια πολύ ωραία συνταγή…μα τα τηγανητά…είναι ιδιαιτέρως ανθυγιεινά και παχυντικά, άρα ίσως να γλιτώσουμε από αυτό αν ακολουθήσουμε πειθήνια τις τάσεις της μόδας!!!(χαχαχαχαχαχαχαχα!!!!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. για τον Ξ.Μ.

    http://www.youtube.com/watch?v=SZzDwhsMxHw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Άρα σταγόνα, συμπληρώνοντας τα λεχθέντα στα παραπάνω σχόλια προσθέτω το ότι η ίδια η φύση της τηλεόρασης είναι μονόπλευρη και έχει μορφή «διδασκαλίας». Κλείνεις το στόμα, στήνεσαι στον καναπέ και ακούς βλέποντας.

    Παρ’ όλα αυτά, όλη η ζωή μας γυρνά πίσω από αυτά που η τηλεόραση προβάλλει. Συζητάμε τις σειρές, τα μεσημεριανά, τις ειδήσεις και εξισώνουμε την κοινωνία μας με την κοινωνία των τηλεπερσόνων. Έτσι, τα τηλεοπτικά προγράμματα αντί να σε τραβούν προς το άριστο ώστε να σε ξεκολλήσουν από τη μετριότητά σου, σου «γαργαλούν» τα πιο φθηνά ένστικτά σου, όπως το να κοιτάς μέσα από την κλειδαρότρυπα τις ζωές των άλλων (κουτσομπολιό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Με αφορμή την συζήτηση σας για το θέμα της τηλεόρασης σας παραθέτω ένα κείμενο που έγραψα για κάποιο γνωστό μπλογκ.

    Ένα ακόμα κάκιστο πρόγραμμα στο 4 παρακαλώ … -Έφτασεεεεεεεεεε…
    Παρασκευή προ Καθαρής Δευτέρας και ώρα 11 το βράδυ. Ετοιμασία για αποκριάτικο πάρτη με θέμα «Ήρωες του Δάσους». Στολές, περούκες ,μάσκες, πούπουλα, σερπαντίνες, μουσική κατάλληλη για να δίνει τον ρυθμό. Ο Κακός Λύκος και η Κοκκινοσκουφίτσα ζητωκραυγάζουν καλώντας και την υπόλοιπη φάρμα -παρέα στην έναρξη του νέου realty The real housewife’s of Athens. Σοκαρισμένοι από την ομοιότητα των έξι επώνυμων νοικοκυρών με τις μητέρες μας ξεκινήσαμε για το πάρτη. Στο δρόμο συναντήσαμε το λιοντάρι. Αφού τρόμαξε την μαϊμού, τον ρωτήσαμε πως ήταν η μέρα του και μας είπε : «Ξύπνησα νωρίς νωρίς σήμερα γιατί η μαμά μου έπρεπε να κάνει την καθημερινή καθαριότητα γιατί είχε ραντεβού ,για το καθιερωμένο μποτοξάκι της και μετά πήγα εκείνη και τις φίλες της από την γειτονία στο λιμάνι για να πάρουν το πλοίο για το αγαπημένο τους νησί την Μύκονο, αφού κάναμε μια στάση πρώτα στο καθαριστήριο να πάρουν τα καλά τους παλτό. Το προβατάκι συμπλήρωσε : « Με από τέτοια κούραση το μπότοξ ήταν ότι πρέπει.» Ανακουφισμένοι όλοι οι Ήρωες του Δάσους για την καλή τύχη των μαμάδων – νοικοκυρών και την αποβίβαση τους στο κοσμικό νησί περάσαμε ένα υπέροχο αποκριάτικο βράδυ.
    Καθαρά Δευτέρα και ώρα 4 το απόγευμα. Επαναφορά στην πραγματικότητα. Υπερκατανάλωση των σαρακοστιανών εδεσμάτων. Και όπως αρμόζει στην ημέρα , το μυαλό και η λογική ήταν στις ιδανικές συνθήκες για να κρίνει το καρναβάλι της Παρασκευής, όχι το αποκριάτικο πάρτη το άλλο καρναβάλι.
    Όταν είχα πρωτοδιαβάσει για το επικείμενο realty show του γνωστού καναλιού αναρωτήθηκα για το πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσει το επίπεδο ποιότητας κάποιων προγραμμάτων. Όταν το παρακολούθησα είχα και την απάντηση . Πολύ χαμηλά. Δεν ξέρω τι ήταν εκείνο που με έπεισε να παρακολουθήσω το συγκεκριμένο πρόγραμμα και γιατί δεν έσβησα την τηλεόραση όταν έπιασα τον εαυτό μου να λέει « Σβήστο. Τι είναι αυτό που βλέπεις ;». Μήπως είναι η περιέργεια για το lifestyle των επωνύμων, μήπως είναι η βομβαρδισμένη συνείδηση μου που τόσα χρόνια οι φωλιασμένες στην λογική μου εκπομπές κοινωνικού σχολιασμού δεν μου επιτρέπουν την μη παρακολούθηση του, μήπως είναι η έλλειψη των κατάλληλων ερεθισμάτων και αν ναι ευθύνομαι εγώ ή κάποιος άλλος. Λένε πως όσο ζούμε μαθαίνουμε. Μπορεί κάποια στιγμή να καταλάβω τι είναι εκείνο που με έκανε να παρακολουθήσω ένα πρόγραμμα που η λογική μου το απαρνείται. Ένα πρόγραμμα εκτός πραγματικότητας που υστερεί σε αισθητική και ποιότητα.
    Γνωρίζω πως υπάρχει η επιλογή του παρακολουθώ ή όχι ένα πρόγραμμα, παίζοντας άπλα με τα κουμπιά από το τηλεκοντρόλ αλλά θα ήθελα τα τηλεοπτικά προγράμματα να είναι το ένα καλύτερο από το άλλο. Θα ήθελα η τηλεόραση να αποτελεί ένα μέσο για πραγματική ψυχαγωγία, ουσιαστική διασκέδαση και γιατί όχι και μόρφωση. Η τηλεόραση έχει αποδείξει πως έχει φέρει σημαντικές ριζικές αλλαγές στην ζωή του ανθρώπου. Ας φροντίσουμε από εδώ και πέρα οι αλλαγές αυτές να είναι εποικοδομητικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητέ Ανώνυμε αναγνώστη των 1:45,

    Ευχαριστώ για το σχόλιό σου.

    Προφανώς τα μασκαριλίκια και η διάθεση του να ζήσεις στα σατυρικά όρια του Τριωδίου δικαιολογούν τα πάντα.

    Σχετικά με αυτό που λες, προσθέτω ότι πράγματι η κλειδαρότρυπα έχει ενδιαφέρον. Είναι η φύση του ανθρώπου να κεντρίζεται από τη μεταφυσική υπέρβαση της συμμετοχής χωρίς κόστος. Ο σουρεαλισμός του ονείρου για τους διαφημιστές.

    Είναι πραγματική υπέρβαση, επίσης, να αντισταθείς στο χρώμα, στην κίνηση, στο γυμνό και στο φως. Αλλά αν το καταφέρεις έχεις ζωγραφίσει ήδη φτερά στις αλυσίδες σου.

    Επίσης, για την ομορφιά και συνοχή της συζήτησης αυτής ή ελπίζω και των επόμενων, να ρωτήσω εάν έχεις διαλέξει κάποιο ψευδώνυμο ώστε να παρακολουθούμε τη σκέψη σου και διαλεγόμαστε.

    Σε ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οκ. Βρήκα πολύ ενδιαφέρον το blog σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ στην έκφραση της γνώμη σας με κόσμιο και μη προσβλητικό τρόπο. Το περιεχόμενο των σχολίων θα κριθεί ως προς την προσβολή ηθών και προσωπικοτήτων και ενδεχομένως να διαγραφεί. Ο Admin δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων.