Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011

Λαθραία Ανάπτυξη, Αθρόα Υποκρισία...

Υποκλίνομαι στην ευστοχία. Αναδημοσιεύω όλο το κείμενο του Πιτσιρίκου. Αυτούσιο. Δεν έχω χρόνο να το αναπτύξω. Θέλω 5 αναρτήσεις για να το καλύψω.

Παράθεση:
Είναι απίστευτη η υποκρισία...
...της ελληνικής πολιτείας και της ελληνικής κοινωνίας και μάλλον φτάνει η ώρα που θα πληρωθεί ακριβά.
Σε μια εποχή που σχεδόν όλοι μιλούν για την ανάγκη να επικρατήσει νομιμότητα στη χώρα, ελάχιστοι είναι αυτοί που επιθυμούν τη νομιμοποίηση των μεταναστών. Τους προτιμούν παράνομους. Μα οι περισσότεροι μετανάστες θέλουν τη νομιμοποίηση, για να φύγουν από την Ελλάδα και να πάνε σε μια πλούσια ευρωπαϊκή χώρα.
Από τη στιγμή που η πλειοψηφία των μεταναστών θα φύγουν από την Ελλάδα μόλις νομιμοποιηθούν, γιατί τόσοι Έλληνες δεν επιθυμούν τη νομιμοποίηση των μεταναστών; Δεν λένε πολλοί «να φύγουν οι μετανάστες»; Ε, αν νομιμοποιηθούν, θα φύγουν.
Η πραγματικότητα είναι πως θέλουμε –και χρειαζόμαστε- τους μετανάστες αλλά τους θέλουμε χωρίς δικαιώματα. Δηλαδή, θέλουμε σκλάβους. Να δουλεύουν φτηνά, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, να είναι υπάκουοι και –αν είναι δυνατόν- να μην κυκλοφορούν στους δρόμους μας.
Όλη αυτή η υστερία για τους «μετανάστες που έχουν έρθει στην Ελλάδα, για να απειλήσουν τις ζωές μας και τις δουλειές μας» είναι ένα ψέμα – είναι ένα ψέμα που λέγεται συνέχεια. Οι μετανάστες δεν έρχονται στην Ελλάδα – οι μετανάστες περνάνε από την Ελλάδα. Αλλά δεν τους αφήνουμε να περάσουν. Τους εγκλωβίζουμε εδώ.
Πριν από μερικά χρόνια, η εθνική οδός περνούσε μέσα από την πόλη της Πάτρας. Αν θυμάμαι καλά, οι κάτοικοι της Πάτρας ήταν αντίθετοι στη δημιουργία της νέας εθνικής οδού –η οποία περνάει έξω από την Πάτρα-, επειδή επιθυμούσαν να περνάνε τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία μέσα από την πόλη, ώστε να κάνουν στάση και οι οδηγοί και οι επιβάτες να αφήνουν τα ωραία τους χρήματα. Φυσικά, τα υπεραστικά λεωφορεία έκαναν υποχρεωτικά στάση στην Πάτρα.
Περνούσα κι εγώ μέσα από την Πάτρα, για πάρα πολλά χρόνια. Από την ημέρα που φτιάχτηκε η νέα εθνική οδός, δεν έχω περάσει ούτε μια φορά μέσα από την Πάτρα. Δεν είναι η Πάτρα ο προορισμός μου – αλλού πηγαίνω. Το ίδιο ισχύει και για χιλιάδες μετανάστες (όπως αυτοί στη φωτογραφία που προσπαθούν να ανέβουν σε μια νταλίκα κοντά στο λιμάνι της Πάτρας, για να μπουν στο πλοίο και να πάνε στην Ιταλία).
Η μεγάλη ανοησία των ξεπουλημένων συνδικαλιστών και των Ελλήνων εργαζομένων ήταν ότι δεν απαίτησαν από την πρώτη στιγμή από τις κυβερνήσεις οι μετανάστες να έχουν τους ίδιους όρους εργασίας, τις ίδιες συλλογικές συμβάσεις και τα ίδια δικαιώματα με τους Έλληνες. Με αυτόν τον τρόπο, οι μετανάστες χρησιμοποιήθηκαν επί δεκαετίες ως φτηνά χέρια, έγιναν αντικείμενο αισχρής εκμετάλλευσης και –μοιραία- υπονόμευσαν τα εργατικά κεκτημένα των Ελλήνων εργαζομένων. Στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτα. Τώρα πια το πουλάκι πέταξε και στην Ελλάδα του Μνημονίου οι εργασιακές σχέσεις, τα εργατικά δικαιώματα –αλλά ακόμα και η εργασία πια- είναι ανέκδοτο τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους μετανάστες.
Δεν ήθελε και ιδιαίτερο μυαλό για να αντιληφθεί κάποιος πως, αν οι μετανάστες εργάζονται ανασφάλιστοι, είναι σίγουρο πως θα έρθει η στιγμή που και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενοι θα είναι ανασφάλιστοι. Δεν ήθελε και ιδιαίτερη ευφυία, για να καταλάβει κάποιος πως η νόμιμη εργασία των μεταναστών συμφέρει και τους Έλληνες εργαζόμενους, αφού θα τόνωνε τα ασφαλιστικά ταμεία και τις συντάξεις. Επίσης, θα δημιουργούσε ένα ισχυρό κοινό μέτωπο απέναντι σε όσους θα προσπαθούσαν να καταπατήσουν τα εργατικά δικαιώματα.
Αντί να ζητηθούν ίσα δικαιώματα και για τους μετανάστες, τους βλέπαμε –και τους βλέπουμε- επί χρόνια να κάνουν τις πιο σκληρές δουλειές. Φτηνά εργατικά χέρια και ανασφάλιστη εργασία. Όταν κάποιος μετανάστης έπεφτε θύμα εργατικού ατυχήματος –και ήταν εκατοντάδες αυτοί-, σχεδόν κανείς δεν έδινε σημασία. Άλλωστε, τις περισσότερες φορές δεν το μαθαίναμε καν –οι εργάτες μετανάστες χωρίς δικαιώματα είναι σαν να μην υπάρχουν. Ακόμα και πριν από 3 μήνες, ο Αιγύπτιος καθαριστής τζαμιών με τα τέσσερα παιδιά που σκοτώθηκε ενώ δούλευε ανασφάλιστος -ημέρα Κυριακή στο υπουργείο ...Εργασίας- δεν απασχόλησε κανέναν παρά μόνο δέκα μέρες μετά τον θάνατό του.
Την ίδια εποχή που οι μετανάστες πέθαιναν στη δουλειά ή στα εργατικά ατυχήματα, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες εργάτες νόμιζαν πως είναι πια Κροίσοι και χόρευαν τσιφτετέλια πάνω στα τραπέζια, έχοντας την οικτρή αυταπάτη πως έχουν γίνει ίδιοι με τον εφοπλιστή που καθόταν στο διπλανό τραπέζι. Οι καιροί άλλαξαν και πολλοί απ’ αυτούς τους εργάτες βρίζουν σήμερα τους μετανάστες και είναι έτοιμοι να ψηφίσουν ΛΑΟΣ και Χρυσή Αυγή. Όταν δεν έχεις συναίσθηση και συνείδηση του ποιος είσαι, από πού έρχεσαι και πού πας, ο κατήφορος δεν έχει τέλος.
Η εγκληματικότητα στην Ελλάδα του 2011 είναι ένα τεράστιο θέμα –με πολλές γνωστές αιτίες- και ένα μέρος αυτού του θέματος είναι η εγκληματικότητα των μεταναστών. Βέβαια, όσοι την επικαλούνται ξεχνούν να αναφέρουν πως άνθρωποι που είναι εγκλωβισμένοι σε μια χώρα και δεν μπορούν να φύγουν, ζουν στην απόλυτη εξαθλίωση, τους κυνηγάει η αστυνομία και ο κάθε υπερπατριώτης, δεν μπορούν να βρουν δουλειά, δεν έχουν πού να μείνουν και δεν έχουν φαγητό θα στραφούν σχεδόν αναγκαστικά στην παρανομία και το έγκλημα. Εντάξει, κάποιοι μπορεί να αυτοκτονήσουν και κάποιοι άλλοι να κάνουν απεργία πείνας -για να κερδίσουν κάποια στοιχειώδη δικαιώματα- αλλά ακόμα κι αυτοί μας ενοχλούν. Τι θέλουμε τελικά; «Θέλουμε να φύγουν!» «Μα, δεν τους αφήνουμε! Τους κρατάμε παράνομους εδώ!».
Η νομιμοποίηση των μεταναστών και η καταγραφή των στοιχείων τους θα τους απέτρεπε από το να στραφούν στην παρανομία και θα έκανε πιο ασφαλή την ελληνική κοινωνία. Αλλά, όταν δεν ξέρουμε πόσοι είναι, πώς ονομάζονται και πού μένουν, τι ακριβώς ζητάμε από αυτούς τους ανθρώπους; Βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση δεν γνώριζε –μέχρι πριν από μερικούς μήνες- πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οπότε πώς θα μπορούσε να έχει στοιχεία για τους μετανάστες; Κι όμως, αυτή είναι μια από τις δουλειές των κυβερνήσεων σε όλον τον κόσμο.
Είμαι βέβαιος πως η σχεδόν ανύπαρκτη πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων στο μεταναστευτικό θέμα δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ» -τον οποίο επικαλούνται οι ελληνικές κυβερνήσεις- είναι ένα ισχυρό επιχείρημα, αλλά το ερώτημα είναι «γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ψήφισαν το ‘Δουβλίνο ΙΙ’ το 2003; Τι έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή, όταν το μεταναστευτικό ζήτημα γιγαντώθηκε;». Σε κάθε περίπτωση, ο κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ» θα τροποποιηθεί οπωσδήποτε –και υπό την πίεση του μεγάλου μεταναστευτικού ρεύματος από τις αραβικές χώρες-, οπότε οι μάσκες θα πέσουν.
Οι μετανάστες ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες για το «οικονομικό θαύμα» της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση –και μέρος του πολιτικού συστήματος- για να απορροφήσουν την οργή ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να μην στραφεί εναντίον τους. Θέλει κότσια για να τα βάλεις με την εξουσία που σε οδήγησε στη χρεοκοπία, την ανεργία και τον εξευτελισμό αλλά είναι πιο εύκολο να ξεσπάσεις σε μετανάστες χωρίς δικαιώματα από το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα.
Είναι άσχημο να την πατάς συνέχεια και να πέφτεις σε όλες τις λούμπες που θέλουν να σε ρίξουν. Την ώρα που κάποιοι θα κυνηγούν τους εξαθλιωμένους μετανάστες, εγώ θα έχω το νου μου σε κάτι άλλους μετανάστες, πλούσιους και νόμιμους. Τους λένε «επενδυτές». Και έρχονται για να αγοράσουν ό,τι έχει απομείνει από την ξεπουλημένη χώρα μας.
Οι μετανάστες είναι παράνομοι στην Ελλάδα, επειδή δεν θέλουμε να είναι νόμιμοι. Δεν μας συμφέρει – ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε. Είναι τέτοια η κατρακύλα της ελληνικής κοινωνίας που –μακάρι να βγω ψεύτης- δεν θα αργήσει η μέρα που οι Έλληνες θα εργάζονται παράνομα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράνομα και φτηνά. Έλληνες λαθρομετανάστες. Τι; Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος; Άργησες.
Τερματισμός Παράθεσης
Αν έχετε χρόνο λακτίστε. Δεκτές κοντινές και μακρυνές μπαλιές.

2 σχόλια:

 1. Συχνά, σε αναρτήσεις και σχόλια που γράφουν κυρίως νέοι άνθρωποι, περιγράφεται με σαφήνεια έως σκληρότητας η πραγματικότητα που δεν αρέσει. Αναλύονται με εξαιρετική ακρίβεια οι ‘άσχημες’ πλευρές της κοινωνικής μας ζωής και σπανίως οι όμορφες. Αυτό όμως είναι θέμα άλλης, ψυχαναλυτικής και ψυχολογικής συζήτησης.

  Το θέμα που θέλω να θίξω εδώ είναι άλλο. Στις προσεγγίσεις που προανέφερα, υποβάλλεται η ιδέα ότι ο ‘κακός’ είναι ο καθένα μας. Δηλαδή, όπως και στο πολύ καλό κείμενο που επέλεξες να δημοσιεύσεις GMT, όλες οι παραλήψεις, οι αδράνειες, οι σιωπές, χρεώνονται στο πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, σε εμένα. Όχι ότι από φιλοσοφική (και ηθική άποψη) δεν έχει κάποια βάση κάτι τέτοιο: για οτιδήποτε κακό και άσχημο συμβαίνει στον πλανήτη, φταίω κι εγώ, διότι αδιαφορώ, διότι δεν αντιδρώ, διότι ανέχομαι και σωπαίνω.

  Το κάνω κι εγώ μερικές φορές στα δικά μου κείμενα, από κεκτημένη ‘φιλοσοφικίζουσα’ διάθεση και κυρίως διότι ξυπνάει μέσα μου ο τιμητής. Διότι είναι εύκολο και σχεδόν ηδονικό να κρίνεις. Είναι ανυπόφορο όμως να κρίνεσαι διαρκώς με τέτοιο τρόπο.

  Το έκανε και ο Πάγκαλος με εκείνο το ‘όλοι μαζί τα φάγαμε’ διότι -εδώ αντιστρόφως- η κοινωνικοποίηση της ευθύνης ‘αθωώνει’ τον αίτιο και τον απαλλάσσει από την ευθύνη της αυτοκριτικής και της δημόσιας εξήγησης της στάσης του. Αυτό το ‘αναλαμβάνω τις πολιτικές ευθύνες’ έχει καταντήσει συγχωροχάρτι!

  Θεωρώ όμως ότι τελικά, οι αναφορές αυτές στην ατομική ευθύνη, πολιτικώς και πρακτικώς, εφόσον αποτελούν μόνιμο μότο κάθε τέτοιας ανάλυσης, εκτός του ότι είναι περιττές από ένα σημείο και πέρα, δεν συμβάλλουν στην κινητοποίηση των πολιτών. Διότι το βάρος αυτής της ευθύνης είναι ασήκωτο σε ατομικό επίπεδο. Κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να αντέξει την ευθύνη για τους θανάτους και την δυστυχία των μεταναστών, της καταστροφής του περιβάλλοντος, της μικρής και μεγάλης διαφθοράς και όλων των δεινών που μας βασανίζουν άμεσα ή παρακολουθούμε άλλους να τα υφίστανται. Το να ψάχνουμε τον υπεράνθρωπο εντός μας οδηγεί στην καταβύθιση στο χάος και στην απώλεια της χαράς της ζωής.

  Εντέλει, είναι πιο χρήσιμο οι διαπιστώσεις μας αυτές να οδηγούν όχι στη ναρκισσιστική αυτομαστίγωση που οδηγεί στην καταθλιπτική αδράνεια και στον βερμπαλισμό που ικανοποιεί το αυτί και τη ματαιοδοξία, αλλά στην πολιτική ενεργοποίηση (και όχι κατ’ ανάγκη κομματική!) και στην συλλογική πράξη που έστω και ελάχιστα βελτιώνει τα πράγματα και κυρίως μας ξαναβαφτίζει στην ουσία του ανθρώπου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συμφωνούμε στο ότι η «διασπορά» της ευθύνης μειώνει το βάρος που πέφτει στον καθένα, πόσω μάλλον σε αυτόν που έχει ουσιαστικά το μεγαλύτερο μερίδιό της.

  Επίσης, συμφωνούμε ότι η αυτομαστίγωση θέλει αποθέματα που η ανθρώπινη μάζα δεν έχει. Άρα το να το να προσπαθείς να την ενεργοποιήσεις ενδεχομένως να είναι μάταιο.

  Δεν θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να οδηγείσαι στο χάος μέσα από τη θλίψη του να αναλαμβάνεις τον κάθε θάνατο ή εξαθλίωση.

  Αυτό που πρέπει να γίνεται είναι να μετατρέψεις την κλασσική φράση «ρε τους κιαρατάδες» (λες και εσύ απλά κρίνεις σαν ένα φθηνό μπλογκ), που λέει ο μέσος άνθρωπος, σε αποτροπή βίας ενάντια στο ήδη εξαθλιωμένο. Σε προτροπή να απαιτήσεις κάτι συγκεκριμένο από τον πολιτικό σου εκπρόσωπο. Σε προτροπή ενέργειας και πράξης, όπως συνηθίζεις να θυμίζεις, στο συλλογικό σου πεδίο.

  Στο δημόσιο λόγο, πρέπει να διατηρείς τον στόχο σου. Οι μεγάλες εφημερίδες και κανάλια έχουν αναγνώστες και τους χειρίζοντες τις ζωές μας. Στη δική μας πραγματικότητα που περιορίζεται στον απλό καθημερινό άνθρωπο. Αυτού τη λανθάνουσα δύναμη πρέπει να ενεργοποιήσεις. Να την αντιληφθεί πίσω από προσωπεία και μάσκες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ στην έκφραση της γνώμη σας με κόσμιο και μη προσβλητικό τρόπο. Το περιεχόμενο των σχολίων θα κριθεί ως προς την προσβολή ηθών και προσωπικοτήτων και ενδεχομένως να διαγραφεί. Ο Admin δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων.