Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ & Αστικός Πόλεμος (civil war)...


Δεν χωρά αμφιβολία ότι η κοινωνία μεταλλάσσεται μέρα με τη μέρα με τρόπο που δύσκολα μπορείς να παρακολουθήσεις. Μέσα στα προβλήματα που προκύπτουν από την οικονομική κατάσταση της χώρας προκύπτουν και (νέα) ζητήματα νομιμότητας και ασφάλειας.

Έχει γίνει ιστορικά αποδεκτό ότι η φτώχεια κι η δυστυχία συνδέονται με εθνικιστική έξαρση ή αύξηση της εγκληματικότητας, γενικότερα. Αλλά αυτό που αιφνιδιάζει δεν είναι η άνοδος της Χρυσής Αυγής, αλλά το κενό ασφάλειας που αφήνει η Πολιτεία. Κενό που αφήνει σε παρακρατικούς να παίρνουν τον (δικό τους) νόμο στα χέρια.

Μετά από τις εκλογές της 6ης Μαΐου περίπου 440.000 συμπολίτες μας εξευτέλισαν ότι είχε κερδίσει μέχρι τώρα ο άνθρωπος. Δεν είναι συμπαγές αυτό το ποσοστό, φευ, αλλά είναι ενδεικτικό του χώρου που άφησε η Πολιτεία και οι φορείς τους σε αυτό.

Επειδή ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων που επέλεξαν να «αντιδράσουν» ψηφίζοντας παγανιστές φιλοναζιστές ανήκουν στην ηλικία των 18-22. Δηλαδή στην 3η Λυκείου και στα χρόνια της φοίτησης ή της ανεργίας.

Μιλήσαμε με Καθηγητές Λυκείων της περιοχής μας και διαπιστώσαμε ένα τεράστιο κενό στην επικοινωνία τους με τους μαθητές. Ένα κενό που δεν επέτρεψε να επικοινωνηθεί καμία ηθική αξία που να μην έχει βγει από τον αξιακό σωλήνα της Υπουργικής Ύλης.

Η Ύλη, όπως γνωρίζεται, γίνεται η αιτία απονέκρωσης των κριτικών εγκεφαλικών κυττάρων για τον μαθητή. Ο τρόπος διδασκαλίας της Ιστορίας, της Αρχαίας Ελληνικής αλλά ακόμη και της Λογοτεχνίας, γίνεται με τρόπο που θέλει να αναπαράγει περήφανους αγράμματους (του 19), πελάτες και αντιγραφείς των προτύπων που η κομματοκρατία επιβάλλει.

Οι γονείς τους, θύματα του Mega και της δική τους μικρόνοιας, αδυνατούν να επέμβουν και όταν επεμβαίνουν είναι για να επιπλήξουν τον Καθηγητή γιατί στο κάτω-κάτω «εκείνοι τον πληρώνουν» (εκΠΑΣΟΚισμός). Βέβαια, ο φορολογούμενος γονέας τον πληρώνει για να εφαρμόσει τα τόσα βιβλία Παιδαγωγικής που διάβασε και όχι για να κάνει αυτό που θέλει ο κάθε γονέας. Αλλά αυτό είναι ψιλό γράμμα για την κοινωνία όπου ο… «λαός ήρθε στην εξουσία» με την πρασινότροπο έννοια.

Πάντα στα σχολεία κυρίαρχη μορφή ήταν ο πιο σωματικά ρωμαλέος. Ειδικά σε όσο πιο μικρή ηλικία-τάξη πηγαίνεις τόσο περισσότερο το ανασύρεις από τη μνήμη σου. Όσο, δηλαδή, μικραίνει η κριτική ικανότητα και η πνευματική καλλιέργεια, τόσο αυξάνεται η υπεροχή του δυνατότερου.

Το κυριότερο, όμως, που έχει ανάγκη ο κάθε νέος, είναι η ανάγκη για ταυτότητα. Για να ικανοποιήσει αυτή την ανάγκη προσπαθεί την ένταξη σε μια ομάδα που να προσδίδει αξία, σημαντικότητα και εκείνα τα χαρακτηριστικά που προκαλούν σεβασμό, εκτίμηση ή απλώς θα… προκαλούν. Αυτή η ροπή προς ένταξη δεν σκοπεύει, παρ’ όλα αυτά, στην ισοπέδωση της προσωπικότητας του νέου, αλλά με αυτόν τον ετεροπροσδιορισμό, στην «ανύψωση», στη «διάκριση» και στο… «να ξεχωρίζει βρε αδερφέ!».

Όλοι θυμόμαστε πολύ καλά πόσο μας ανάτρεφε ο ποδοσφαιρικός οπαδισμός στο Γυμνάσιο. Πως το να προσδιορίζεσαι αξιακά από κάτι που δεν έχεις σχέση (καθώς δεν έπαιζα στον ΠΑΟ αλλά στον ΑΟΘ) σού έδινε φτερά περηφάνιας και συμμετοχής σε κάτι κοινό που τη ίδια ώρα σε ξεχώριζε.

Σε ένα οικογενειακό περιβάλλον μιας, κατά γενική ομολογία, χαμηλής κατά κεφαλήν καλλιέργειας (κατά Χ. Γιανναρά) αυτόν τον κενό χώρο δεν κατάφερε να τον γεμίσει ο Καθηγητής και το σχολείο. Δεν το κατάφεραν οι πολιτιστικοί φορείς κάθε περιοχής.

Παρέμειναν οι μεν, στην τυπολατρική αναπαραγωγή πατριωτικών τραγουδιών, ποιημάτων για το ποίημα, στρατιωτικότροπων παρελάσεων και την παπαγαλία αρχαίων γραμματικών ιδιωμάτων. Ποτέ μα ποτέ (σπάνια) δεν δόθηκε η αξία πίσω από το τραγούδι, η αξία πίσω από το αρχαίο κείμενο.

Δεν γνώρισε κανείς μαθητής τον πολιτισμό της περιοχής του. Τον παπαγάλισε. Του ήταν βάρος. Ένα άι-στο-διάολο κομμάτι χαρτί.

Η συνέπεια αυτού του κενού ήταν να συνδυαστεί η ρωμαλεότητα, ο ανδρισμός και η ανάγκη επίδειξης μέσα από την κενότητα του εθνικιστικού. Έγινε (δια στόματος πολλών 18χρονων που μιλήσαμε) μορφή «αντίδρασης» απέναντι στο κατεστημένο. Στον εχθρό Καθηγητή, στον εχθρό πολιτικό, στον εχθρό φορέα οποιασδήποτε πίεσης.

Ούτε γονείς, ούτε Καθηγητές, ούτε η κάθε κοινωνία δεν μπόρεσε να αντιληφθεί τις ανάγκες, να πάρει τις απαραίτητες συστάσεις για τις εγκληματικές ενέργειες που έχει καταδικαστεί ή είναι υπόδικη η εν λόγω οργάνωση. Το τι ακριβώς πρεσβεύει και, τελικά, ποια οικονομικά συμφέροντα εξυπηρετεί.

Μητέρα μοιράστηκε πρόβλημα που έχει με τον νεαρό υιό της. Στο ΙΕΚ που φοιτά, κάποιοι καθηγητές του τούς «διδάσκουν» ρατσισμό και διαφημίζουν την εποχή των Συνταγματαρχών.

Μια πραγματικότητα

Στην αρχαιότητα δεν υπήρχε η έννοια του μετανάστη, αλλά και μέχρι το 1789 δεν υπήρχε και η έννοια του έθνους. Ειδικά κατά την κλασσική περίοδο ο «ξένος» ήταν ευλογία για την κοινότητα και τα σύνορα των αυτοκρατοριών κινούνταν συνεχώς όπως η θάλασσα.

Σύμφωνα με τις τωρινές συνθήκες, όμως, στην εποχή των Εθνών-Κρατών είναι πολύ δύσκολο μια κοινωνία να αποδεχθεί μια μετακίνηση πληθυσμών.

Η υπερσυσσώρευση μεταναστών, παράτυπων ή μη, στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα τόσο των ντόπιων (Ελλήνων ή ξένων), τόσο και των μεταναστών.

Ζώντας 40-40 μέσα σε τρώγλες και, κυρίως, χωρίς την προοπτική να καλυτερέψει η ζωή τους, μένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας. Η έλλειψη παιδείας που τους έχει «παραχωρήσει» η χώρα τους, ή οι φρικιαστικές εμπειρίες πολέμου που τους έχουν «παραχωρήσει» οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ (Γαλλία, Γερμανία κ.ο.κ.) τούς εμποδίζουν να χειριστούν την νέα πραγματικότητα και να αποφύγουν τις κακοτοπιές των «εμπόρων» (traffickers).

Σε αυτό προσθέστε την έλλειψη αστυνόμευσης και του αισθήματος ασφαλείας που νοιώθει ο μέσος πολίτης. Η φτώχεια χτυπά τόσο τους ντόπιους όσο και τους ξένους. Δουλειές δεν υπάρχουν και, συνεπώς, η αύξηση της εγκληματικότητας είναι σημαντική. Με την έννοια της Αστυνόμευσης δεν εννοούμε «κάθε στενό και χωροφύλαξ» αλλά την στοχευμένη και επαγγελματική εργασία των αστυνομικών δυνάμεων ώστε να μειωθούν οι εγκληματικοί θύλακες. Είτε αυτοί είναι Έλληνες, είτε ξένοι, είτε μικτές ομάδες (σύμφωνα με στατιστικές της ΕΛ.ΑΣ. είναι και οι περισσότερες).

Και αυτό το κενό ασφαλείας έρχεται να υποκαταστήσει ο τραμπουκισμός και οι έμποροι προστασίας των εθνικιστικών μορφωμάτων. Εθνικιστικά μορφώματα που συνεργάζονται με την ΕΛ.ΑΣ. για την καταπολέμηση κοινωνικών ειρηνικών (και μη) εξεγέρσεων.

Δεδομένα: Μεγάλος αριθμός μεταναστών, έλλειψη σχεδίου υποδοχής-καταγραφής τους, μηδενική υποδομή εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, έλλειψη επαγγελματικής αντιμετώπισης της εγκληματικής δραστηριότητας (η Πολιτεία ρίχνει το βάρος στις μονάδες της Αστυνομίας που ειδικεύονται στην καταστολή κοινωνικών αναταραχών), καμία πρωτοβουλία βιώσιμης αντιμετώπισης της κατάστασης ακόμη και τώρα.

Ποιος όμως ευθύνεται; Ο ΣΥΡΙΖΑ;


Το 1991 ο κος Σαμαράς δεν έλαβε κανένα μέτρο να ελέγξει τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Και όχι για να σταματήσει τον Αλβανό που κυνηγιόταν από το καθεστώς ή από τη φτώχεια του, αλλά να σταματήσει εκείνον που βγήκε από τις φυλακές και έψαχνε τρόπο να φύγει από εκεί που καταζητούταν, αλλά και να καταγράψει τους πάντες. Όπως γίνεται σε κάθε Κράτος Δικαίου. Σε κάθε οργανωμένη κοινωνία. Επαναλαμβάνω: όχι να πει «όχι» στην είσοδο, αλλά τουλάχιστον να ξέρουμε ποιος.


Την 4ετία Κ. Καραμανλή του μικρού η χώρα ξεκίνησε να πληρώνει πρόστιμο για τη μη τήρηση της νομοθεσίας για την υποδοχή των μεταναστών. Κανένα κέντρο υποδοχής, καμία διερμηνεία, καμία νομιμοποίηση, καμία απέλαση, κανένα άσυλο, καμιά επανεισδοχή (το καμία είναι υπερβολή, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοούμε).

Ποιος όμως ευθύνεται; Ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των μεταναστών είναι απλή. Εφαρμογή των Νόμων. Εθνικών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών. Κατάργηση της Συμφωνίας του Δουβλίνου (ΙΙ) και εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την κατασκευή Κέντρων Υποδοχής, όπως προβλέπει ο Νόμος.

Στοχευμένη Αστυνόμευση και κίνητρα διάσπασης των γκέτο είναι το δεύτερο κομμάτι. Καταγραφή των μεταναστών και σταδιακή εξέταση της κάθε περίπτωσης. Γιατί άλλη περίπτωση είναι για «σπίτι του», άλλη για νομιμοποίηση, άλλη για visa για Γερμανία κ.ο.κ..

Εδώ να σημειώσουμε ότι η γκετοποίηση περιοχών δεν έγινε ακούσια. Την πτώση των τιμών των ακινήτων στις περιοχές αυτές έχουν ήδη εκμεταλλευτεί οικονομικά συμφέροντα που σχετίζονται με πολιτικούς. Ακόμη και ο αρχηγός του εθνικιστικού μορφώματος φέρεται να κάνει μπίζνες real estate στις περιοχές αυτές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Ποιος ευθύνεται; Ο ΣΥΡΙΖΑ;

Θάρρος στην ανομία

Στα αστικά κέντρα η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί. Κάθε μέρα σημειώνονται ρατσιστικά και φασιστικά επεισόδια. Πέραν από τις επιθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, υπάρχουν και άλλες που δεν γίνονται γνωστές.

Χθες στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου δέχονταν επίθεση όποιος είχε… «ράστα» τα μαλλιά του. Γυναίκες με ταγαρέ ντύσιμο και νεαροί με ελευθεριακό στυλ (στο χωριό τους λέμε «άπλυτους») δέχτηκαν επίθεση από νταμάρια με ξυρισμένο κεφάλι. Τους έσωσε μια περιπολία της ομάδας ΔΙΑΣ. Μόλις πέρασαν από τη γωνία, οι μαυροφορεμένοι τράπηκαν σε φυγή και οι νεαροί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο (ο ένας λιπόθυμος). Βέβαια, αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα των εκλογικών κέντρων της ΓΑΔΑ δεν είναι σίγουρο ότι θα τους συλλάμβαναν τους τραμπούκους οι ΔΙΑΣ…

Η κατάσταση αυτή είναι βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας μας. Όσοι το υποεκτιμούν καλύτερα να το αναθεωρήσουν. Είναι βόμβα της οποίας τον πυροκροτητή κρατά το σύστημα. Το «διαίρει και βασίλευε» που θα φέρει Έλληνες εναντίον Ελλήνων, μετανάστες εναντίον Ελλήνων κ.ο.κ.. Το μόνο σίγουρο είναι το αίμα στον δρόμο…


6 σχόλια:

  1. Πολλές οι συνιστώσες του θέματος που άνοιξες και για να μην e-φωνάζεις πάλι θα είμαι σύντομος.

    Οι πρώτοι που δέχτηκαν την βοήθεια των γερμανοτσολιάδων ήταν τα σώματα ασφαλείας και πιο συγκεκριμένα οι μπάτσοι, οπότε δεν θα τους κατηγορήσω που τους ψήφισε ένας στους δύο. Το κράτος τους έχει αφήσει χωρίς αλεξίσφαιρα, χωρίς όπλα, χωρίς λεφτά και οι μόνοι που έριχναν και έτρωγαν ξύλο μαζί τους ήταν οι χρυσαυγίτες. Γιατί να μην τους το ανταποδώσουν λοιπόν;

    Τα παιδιά δεν φταίνε...τέλος! Ξεκάθαρα είναι θέμα καθηγητών, ούτε καν ύλης. Εμείς μεγαλώσαμε διαβάζοντας Μαρξ για τις πανελλαδικές εξετάσεις δηλαδή; Και οι καθηγητές ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τους συμπαθείς μπάτσους. Μείον 2 μισθούς το χρόνο, κομμένα επιδόματα, μείωση του μισθού και όλα τα άλλα φιλολαϊκά μέτρα της δημοκρατικής παράταξης. Οπότε περιμένεις να κάνουν την δουλειά τους; Εγώ προσωπικά όχι.

    Άρα το ζητούμενο είναι να βρεθεί κυβέρνηση με ισχυρό πολιτικό λόγο και όραμα αλλά και λύσεις, για να δώσει δύναμη και όχι υποσχέσεις στον λαό για να συνεχίσει τον αγώνα(όχι αγών για να μην παρεξηγηθώ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικό άρθρο φίλε gmt και πολύ περισσότερο το φινάλε του.Θεωρώ γενικά απαράδεκτα να ξαναχωρίζεται ο κόσμος σε αριστερούς και δεξιούς σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.Η Ελλάδα πρέπει να χωριστεί σε αυτούς που θέλουν το καλό τους και σε αυτούς που εδώ και χρόνια την ξεπουλάνε.Το θέμα είναι πως θα ξεχωρίσεις.Λυπάμαι που το λέω αλλά πολλοί ακόμα κοιτούν την πάρτη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @vex μου φαίνεται ότι είσαι λάθος εν μέρει. Ή εν μέρει σωστός. Το λάκτισμά σου μου θυμίζει την κλασσική νεοελληνική ατάκα που κολλάει οπουδήποτε "Δεν υπάρχει Κράτος". Νομίζω ότι όλοι οι φορείς πολιτισμικού και ανθρωπιστικού περιεχομένου οφείλουν να δράσουν. Ως πιο ευαισθητοποιημένοι. Ακόμη και ο καθένας μας στον κύκλο του. Νομίζω ότι τόσο η άνωθεν τόσο η κάτωθεν δράση πρέπει να υπάρχει. Με διάζευξη την πάτησες.

    @Όσα δεν φτάνω: Μακάρι να κοίταζαν όλοι την πάρτη τους. Γιατί έτσι θα ψήφιζε Νέα Δημοκρατία & ΠΑΣΟΚ ένα 10%. Επιτέλους, κοιτάξτε την πάρτη σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ δεν μίλησα για κράτος. Μίλησα για κυβέρνηση, την κυβέρνηση ορίζει ο λαός και η κυβέρνηση διοικεί το κράτος. Άσε που κράτος έχουμε και πολύ ισχυρό μάλιστα, τα διαπλεκόμενα, οι μίζες, το παρακράτος και άλλα δημοκρατικά χαρακτηριστικά όλα περνάνε από τα χέρια του κράτους και με πολύ καλή διαχείριση όπως έχουμε δει.

    Αυτό που δεν έχουμε καταλάβει είναι ότι την εξουσία την έχουμε όλοι μας όταν ψηφίζουμε στις εκλογές και μας αρμόζει μια κυβέρνηση αντάξια των πολιτών της χώρας. Εάν θέλουμε τους μιζαδόρους είναι γιατί θα φάμε κι εμείς ψίχουλα από τα καρβέλια τους.

    Επομένως αγαπητέ GMT καταλαβαίνεις ότι κυβέρνηση με όραμα είναι λαός με όραμα γιατί είμαστε ότι ψηφίζουμε και όσο για τους πολιτισμικούς και ανθρωπιστικούς φορείς ενδιαφέρονται και αυτοί περισσότερο για τα παιδιά της Νιγηρίας (βλέπε την ευεργέτιδα της Ελλάδας Λαγκάρντ) και όχι για τα δικά μας γιατί έτσι τους συμφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορείς να είσαι πιο συγκεκριμένος; Γιατί με έναν αφορισμό δεν "καθαρίζεις". Αν καταλάβω από προηγούμενο λάκτισμα, μάλλον κατοικείς στην περιοχή της Θήβας. Πες μου, ποιος Σύλλογος δεν κάνει αυτό που πρέπει και οφείλει. Τι τους προτείνεις;

    Ελείτροχος, ΧΕΝ, Μικρασιάτες, Δημόφιλος, Σύλλογοι Γυναικών, Λάιος κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ως άλλη Λαγκάρντ μετά από αρνητικά σχόλια για την δήλωσή μου ζητάω συγνώμη οι πολιτιστικοί σύλλογοι δεν σκέφτονται τον κώλο τους.

    ΕΕΕΕ συγνώμη τα παιδιά στην Νιγηρία εννοούσα...

    Στον Ελείτροχο βγάζουν φωτογραφίες; Στον Δημόφιλο περπατάνε; Οι σύλλογοι γυναικών πάνε θέατρο και μπουζούκια; Στην ΧΕΝ είναι πλούσιες που προσπαθούν με ψέμματα να κερδίσουν μία θέση στον Παράδεισο; Ο Λάιος τι είναι;

    Αν μπορέσεις να μου απαντήσεις τι κάνουν αυτοί οι σύλλογοι εσύ που είσαι από την περιοχή της Θήβας θα το εκτιμούσα, γιατί εγώ δεν γνωρίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ στην έκφραση της γνώμη σας με κόσμιο και μη προσβλητικό τρόπο. Το περιεχόμενο των σχολίων θα κριθεί ως προς την προσβολή ηθών και προσωπικοτήτων και ενδεχομένως να διαγραφεί. Ο Admin δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων.