Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Είμαστε Σχήμα που φαίνεται από εκεί…

«Την κάτσαμε τη βάρκα» είπε και άλλαξε Σχήμα, ενώ ένα σκυλάκι έβηχε μπροστά του. Μα πώς αλλιώς να σου πει ο συγγραφέας του Ημερολογίου ενός τρελού* (κι όχι τρελού Θεσπιακού), Νικολάι Γκόγκολ, ότι ΕΣΥ είσαι διεφθαρμένος και γι’ αυτό ΕΣΥ στηρίζεις διεφθαρμένους «έπαρχους».

Άνοιξε τον προβολέα που χτύπαγε το κούτελό σου, που μέσα του κρύβεται ένας εγκέφαλος που έχει μάθει να αποκωδικοποιεί μόνον τα μηνύματα του στομαχιού σου, και σου είπε «τώρα θα γίνω στρατηγός! πράσινη ή κόκκινη κορδέλα να φοράω διεφθαρμένε;».

Ο ρωσοουκρανός Γκόγκολ έστειλε έναν «Επιθεωρητή*» στην Αλίαρτο.

Έναν ανώτατο γυμνό βασιλιά από την Πετρούπολη της Λ. Συγγρού. Αυτός είδε ότι όλοι τον παίρνουν στα σοβαρά και έριξε λίπασμα στο έδαφος της νομενκλατούρας και των μικρών Άκηδων.

Μα δεν υπάρχει ένας Λεβέντης δικαστής να αρχίσουν να μπαίνουν φυλακή οι «ημέτεροι» Άκηδες των ΜΚΟ από τη Μεσσηνία και άλλων κοινωφελών ιδρυμάτων; Μάλλον όχι σε έναν διεφθαρμένο κόσμο όπου ο δημοσιουπαλληλισμός είχε αναχθεί σε όνειρο φθινοπωρινής νυκτός.

Ο «Επιθεωρητής» κατάλαβε γρήγορα το λάθος και δεν χρειάστηκε υπηρέτη να του το κάνει Λιανό. Έπαιξαν σωστά τον ρόλο τους και έφυγαν ARTημελείς ενώ επιφανείς κάτοικοι της πολιτείας εκείνης τους χαιρετούσαν αφού τους είχαν δωρήσει ARTο (που έκλεβε ο Γιάννης –Αγιάννης–) και κρασί. Μπροστά στην εξουσία του μικροαστού αντιπεριφερειάρχη, γυναίκες και κόρες ικανοποιούσαν τη ματαιοδοξία τους φαντάζοντας «Παντρολογήματα*», ενώ ο Καρράς ήταν έτοιμος να τραγουδήσει «πάρτα όλα» μπροστά στην προοπτική περίσσιου κλέους.

Η διευθύντρια του ταχυδρομείου είχε κερδίσει Αργυρώ μετάλλιο στη διαφθορά και έγινε η αιτία να αποδεκατιστεί ο εγωισμός της εξουσίας. Η ίδια η διαφθορά διεφθάρη από διεφθαρμένους διαφθορείς. Μόνον λαϊκές γυναίκες έμειναν έξω απ’ τον χορό της διαφθοράς, αλλά μέσα στον μικρό τους κόσμο. Εκείνο του θεατή της διεφθαρμένης «κυρίας» και του ιδιοκτήτη «πανδοχείων» της συμφοράς.

Αν κάποιος θα μπορούσε να ήταν ο Προφήτης Ηλίας, αυτός θα ήταν εκείνος που θα εκπαίδευε το αυγό της επανάστασης. Αυτός που πνιγμένος στη θέα της σήψης θα γίνει ο δάσκαλος που θα αυτεκπαιδευτεί και θα εκπαιδεύσει τη μετάβαση στη συνείδηση, στην επανάσταση ενάντια στην κοινωνική μούχλα, στην αναρχία.

Οι Θεσπιείς εν δράσει είχαν υποδειχθεί ως καταφύγιο ενάντια στην κοινωνική Κρίση, ενάντια στο ηθικό τέλμα των σπιτιών σας. Τώρα έγινε Όμιλος «Θεσπιείς εν δράσει». Κυριότερη από τις επιχειρήσεις του εν λόγω Ομίλου είναι το Σχήμα. Ένα πολυγωνικό Σχήμα που σε κάθε γωνία του στέκονται συμπολίτες από τον Ορχομενό μέχρι τη Θήβα, από το Ρημόκαστρο μέχρι τη Βρασταμήτα.

Είναι η θεατρική ομάδα που σύντομα θα «κονταροχτυπηθεί» στις θεατρικές γιορτές της Βοιωτίας (Δίστομο) και θα απασχολήσει τα καφενεία διακόπτοντας για λίγο τις μαλακίες και στη θέση τους θα βάλει λίγες κουβέντες με αλάτι.

Τελικά, δεν μπόρεσα να τους δω, απλώς πριν κοιμηθώ διάβασα το έργο, αφού είχα τελειώσει τους Αθλίους και τους Αδερφούς Καραμαζώφ.

Κατ’ αλφαβητική σειρά το Σχήμα:
Γιαννακόπουλος Βαγγέλης

Ευδοκία Τσάπρα

Καλογήρου Εύη

Καρανάσου Αργυρώ

Κούνου Χρύσα

Λεβέντης Δημήτρης

Λιανός Λευτέρης

Μαντζιούρας Ηλίας

Σκένδρος Πέτρος

Στάθη Σωτηρία

Στρατής Καρράς

Τσιώλη Έφη

Τσιώλη Σταυρούλα

Χατζήνας Γιάννης


*έργα του Νικολάι Γκόγκολ

2 σχόλια:

  1. Το καταφύγιο (http://gmt07.blogspot.gr/2011/10/blog-post_31.html) GMT, κρατάει γερά....

    Αρχικά ήταν καταφύγιο τεσσάρων και τώρα δεκατεσσάρων!!! Ελπίζουμε να μεγαλώσει κι άλλο...

    Ευχαριστούμε που αφιέρωσες χρόνο και έγραψες κάτι γι'αυτό...! Θα είχε ενδιαφέρον κάποια στιγμή να δεις και πρόβες.

    Να είσαι καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καιρό έχετε να λακτίσετε κα Κούνου. Σας ευχαριστώ και εγώ για τις προσπάθειές σας. Και όσον αφορά το Σχήμα και τους "εν δράσει", όσο τον Δημόφιλο (με την ευκαιρία).

    Θα χαρώ και εγώ να έρθω σε πρόβα σας, εφόσον μου το επιτρέπουν οι διεθνείς και γεωπολιτικές συνθήκες.

    Στη διάθεσή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ στην έκφραση της γνώμη σας με κόσμιο και μη προσβλητικό τρόπο. Το περιεχόμενο των σχολίων θα κριθεί ως προς την προσβολή ηθών και προσωπικοτήτων και ενδεχομένως να διαγραφεί. Ο Admin δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων.