Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Από λίκνο του πολιτισμού, επίκεντρο κρίσης, παγκόσμιο παράδειγμα προς αποφυγήν ΙΙ (New York Times)

Δύο μήνες μετά το Α’ μέρος αυτής της προσωπικής έρευνας προχωράμε στο δεύτερο. Χρειάστηκα αυτόν τον καιρό για να ξεβαρεθώ κατά κάποιο τρόπο.

Στην έρευνα μου προσπαθώ να εξακριβώσω τα χαρακτηριστικά της οικονομικής και κοινωνικής κοσμογονίας που βιώνουμε σήμερα. Στον βαθμό που ταυτίζεται το περιεχόμενο της έρευνας μου με άλλα κείμενα με το ίδιο ή σχετικό περιεχόμενο, απλά επιβεβαιώνω την ορθότητα του περιεχομένου αυτών. Με ποιόν τρόπο το καταφέρνω αυτό; Απλά δια της συλλογής των στοιχείων που παρουσιάζονται από τον Διεθνή Τύπο, τις Κεντρικές Υπηρεσίες απευθείας και χωρίς μεσάζοντες ερμηνειών.

Τα λόγια δεν θα είναι πολλά καθώς τα γραφήματα που σας παρουσιάζω μιλούν από μόνα τους.


 Δηλαδή λαϊκά:

Έτος
Χρέος
προς
ΑΕΠ




1981
24%




1985
41%




1989
58%

1981 - 1989
142%
Ανδρέας
1990
80%

1989 - 1990
38%
Οικουμενική
1993
110%

1990 - 1993
38%
Μητσοτάκης
1996
99%

1993 - 2004
-10%
Σημίτης
2000
103%

2004 - 2009
16%
Καραμανλής
2004
99%




2007
96%




2009
115%





Ο λόγος που δεν εμφανίζονται στοιχεία του ποσοστού Χρέους/ ΑΕΠ πριν το 1981, έτη κατά τα οποία κυβέρνησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο πρεσβύτερος και πιο πριν η Χούντα, είναι διότι η Eurostat παρέχει αυτά τα μεγέθη σε προνομιούχους συνδρομητές των στοιχείων της. Τα μεγέθη αυτά επιβεβαιώνονται και από τα πρώτα στοιχεία χρέους που έδωσε ο Παπακωνσταντίνου στην Ε.Ε. (2009- 115%).

Σε μια εποχή όπου εισέρευσαν τα πρώτα τουβλάκια ευρωπαϊκών κονδυλίων για έργα υποδομής, ο Ανδρέας αποφάσισε να ωθήσει την κατανάλωση εις βάρος της Παραγωγής. Η επίθεση στην παραγωγικότητα έγινε με υπερδιόγκωση του Δημόσιου και ευρύτερα Δημόσιου τομέα εις βάρος μεγάλων παραγωγικών μονάδων. Η αλλοίωση του Συνδικαλιστικού Κινήματος την δεκαετία αυτή συνέτεινε και αποτέλεσε έναν ακόμη λόγο της φυγής παραγωγικών μονάδων ή τουλάχιστον της παρακμής τους.

Σε έναν χρόνο η Οικουμενική κατάφερε να αυξήσει το Χρέος 38%. Δηλαδή χρωστούσαμε 100 και σε έναν χρόνο 138. Άλλες εποχές τότε, άλλες τώρα. Αλλά η Οικουμενική τί θα σημαίνει; Ακυβερνησία όπως τότε; Ή πολυκομματική δικτατορία;

Ο ακατανόμαστος αυξάνει 38% σε τρία χρόνια, δηλαδή 13% κάθε έτος. Προσεγγίζει την απόδοση του προκατόχου του που είχε 18% ετησίως (απόλυτη διαίρεση που δίνει την τάση αύξησης και όχι την μέση αύξηση).

Ο μόνος ευεργέτης της Χώρας, ο κος Σημίτης είναι αυτός που μείωσε το Χρέος μας κατά 10%. Δυστυχώς, όμως, ο Κ. Καραμανλής Junior έφερε την Eurostat για να βάλει στο λεξιλόγιό μας τα Greek Statistics (μάθετε να κρύβετε Χρεός εδώ). Με άλλα λόγια, αδειάζει την είσοδό μας στην Ευρωζώνη κάνοντας οικονομική απογραφή και βρίσκοντας τις δακτυλιές του οικονομικού επιτελείου του Σημίτη πάνω στον καμβά των Εθνικών Λογαριασμών.

Την γενική τάση που διαγράφει το Χρέος μας προς το Εθνικό Εισόδημα, όπως την περιγράφει η μαύρη γραμμή στο κέντρο του παραπάνω διαγράμματος, δεν μπορούσε να διαταράξει ο Junior που πάτησε στα ίδια εθνικά κυβερνητικά βήματα.

Μνημόνιο τώρα:

Τελικά που πάμε; Αν τα πάμε όλα καλά και καταφέρουμε να ικανοποιήσουμε σαν καλά παιδιά τις απαιτήσεις του Μνημονίου, τι έχουμε να περιμένουμε;

Προφανώς δεν μπορώ να απαντήσω με λέξεις όπως Χρεοκοπία, Αναδιάρθρωση, Ανάπτυξη ή κάτι άλλο. Εδώ δεν ξέρει ο Paul Krugman και άλλοι διαπρεπείς Οικονομολόγοι, θα ξέρω εγώ. Απλά δείτε τα επίπεδα Χρέους (προς το ΑΕΠ) που προβλέπει ο δανειστής μας, ΔΝΤ, κάτω από διαφορετικά σενάρια:



Κάθε καμπύλη προσομοιώνει διαφορετικά οικονομικά σενάρια. Από πάνω προς τα κάτω οι καμπύλες δείχνουν την πορεία του Χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, όπως την προβλέπει το ΔΝΤ μετά το Μνημόνιο, σε σενάρια (μετάφραση):

·        Αναγνώριση Ενδεχόμενων Υποχρεώσεων (όπως δικαστικές αποφάσεις κ.α.) και νέα χρέη,
·         Χαμηλή Ανάπτυξη,
·         Αποπληθωρισμός,
·         Χαμηλό Έλλειμμα,
·         Υψηλά επιτόκια,
·         Γραμμή Βάση,
·         Υψηλή Ανάπτυξη

Όπως παρατηρείτε επί τροχάδην, τα περισσότερα σενάρια του δανειστή και κυβερνήτη προβλέπουν Χρέος σε επίπεδα πάνω από αυτό 140% του ΑΕΠ μέχρι το 2017. Μάλιστα, ένα από τα αισιόδοξα σενάρια, αυτό της Χαμηλής Ανάπτυξης (πράσινη γραμμή), διατηρεί επίπεδο γύρω στο 150% χωρίς τάση μείωσης προς και μετά το 2020 (;!;!).


Παρατηρείτε ότι το Κυβερνητικό Έλλειμμα μειώνεται ραγδαία. Προφανώς η μείωση των Δημοσίων Δαπανών έπρεπε να γίνει σε όρους σπατάλης. Η βιαιότητα και η επιλογή των μεθόδων είναι που καθίσταται αντικοινωνική η τακτική.

Στο άμεσο μέλλον, το Εθνικό μας Προϊόν θα πάρει την ανιούσα (βλ. κάτω διάγραμμα). Όμως μεσομακροπρόθεσμα τί θα γίνει με το Χρέος; Σύμφωνα με το παραπάνω γράφημα η θετική επίπτωση της Χαμηλής Ανάπτυξης είναι παροδική.

Οι ερευνητές του ΔΝΤ βλέποντας από κοντά τη διάθρωση της Οικονομίας μας αναθεώρησαν την πορεία του ΑΕΠ μας και την πολυπόθητη Ανάπτυξη. Πριν τον Κόκκινο Μάη του 2010, προέβλεπαν ύφεση της τάξεως του -2% και έπειτα ανάπτυξη σε επίπεδα 1%. Μετά το μνημόνιο κατακρημνίζεται  η μεταβολή του ΑΕΠ στο -4%, αλλά επανέρχεται στα επίπεδα του 2% μετέπειτα. Επιβεβαιώνει το σενάριο της πράσινης γραμμής του διαγράμματος.

Άρα αφού θα χρωστάμε 150% και τα Spreads δεν πέφτουν, τότε τί διάολο κάνουμε με το Μνημόνιο;



Σε επόμενη ανάρτηση δύο σκέψεις για τις μακροεπιλογές του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Πιο λαϊκά: Μάγκες με το Μνημόνιο εκεί που χρωστούσαμε 115, θα χρωστάμε 140 αλλά σπαστά στα χρόνια. Αυτό μας πούλησαν. Δεν θα μειωθεί το Χρέος. Αλλά θα αυξηθεί. Απλώς θα μπορούμε να πληρώνουμε κάθε μήνα τους τόκους του & ΚΥΡΙΩΣ θα ξεφορτωθούν τα ελληνικά χαρτιά οι Γαλλογερμανικές τράπεζες.

5 σχόλια:

  1. ο Καραμανλής junior μαζι με τις δαχτυλιές του οικονομικού επιτελείου του Σημίτη, ανακάλυψε και τον κρυφό δανεισμό του Σημίτη από αμερικανική τράπεζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και τον έκρυψε κι αυτός επειδή βαριόταν να το δημοσιοποιήσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ GMT, πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά και . . . καταθλιπτικά.

    Το ερώτημα ενός ασχέτου περί τα οικονομικά, σαν κι εμένα, είναι πως ξεφεύγουμε από αυτό το "τρυπάκι". Η ιστορική αναδρομή επιβεβαιώνει το πως φτάσαμε στο σημερινό χάλι αλλά δεν αποκαλύπτει την διέξοδο.

    Η δημόσια διοίκηση έχει δεδομένη παραγωγικότητα. Οι αντιλήψεις των παραγωγικών φορέων (ημών των αγροτών μη εξαιρουμένων) και των εργαζόμενων είναι δεδομένες. Οι συμπεριφορές επίσης.

    Εκτός από γενικόλογες σχεδόν ουτοπικές αναφορές και ευχολόγια, δεν γνωρίζω κάποια άποψη πολιτικού φορέα για κάτι συγκεκριμένο για να ξεφύγουμε από την ύφεση που φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει.

    Είναι αντιστρέψιμη η κατάσταση της οικονομίας; Πως;

    Δηλώνω την άγνοια μου αλλά και την ετοιμότητα μου να μάθω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταρχήν ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια.

    Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβει κανείς τι έφταιξε. Αυτό έκανα και εγώ. Προσπάθησα να δω το ποιος φέρει ευθύνη.

    Δεύτερον, προσπάθησα να βρω το μέσο με το οποίο πραγματοποιήθηκε η τελευταία πράξη του πρώτου επεισοδίου της σειράς «Κοινωνικόν Κράτος».

    Το τρίτο μέρος αφορά σε μια κριτική των επιλογών της ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης.

    Ως πρεσβύτερος και εμπειρότερος θα ξέρεις καλύτερα από εμένα ότι συνταγής επιτυχίας στη ζωή δεν υπάρχει. Παρά μόνον κάποιες γενικές αρχές. Όσο δυναμικό και πολύπλοκο είναι ένα οικοσύστημα, τόσο πολυπαραγοντικό είναι και το οικονομικό σύστημα.

    Δεν θα μπορούσα, λοιπόν, να απαντήσω με σιγουριά. Αν θα το έκανα θα προσέθετα άλλον ένα λόγο να μην ξανακλικάρετε στο blog μου. Μεγάλοι οικονομολόγοι υποθέτουν ή εικάζουν. Πώς θα μπορούσα να απαντήσω εγώ; Κατανοητό πιστεύω.

    Επιπλέον, το θέμα που ζούμε ξεφεύγει από το Οικονομικό επίπεδο και έχει γεωπολιτικές προεκτάσεις. Κυρίως σκεπτόμενοι τις πιθανές λύσεις πρέπει να συνυπολογίζουμε και αυτές.

    Παρόλα αυτά, θα προχωρήσω σε κάποιες σκέψεις που είναι τόσο λογικές και αυτονόητες που και εσύ Ερμόλαε που είσαι manager των χωραφιών σου και, συνεπώς, μέσα στην Αγορά, θα έχεις κάνει και προσομοιώσει στον νου σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να παρενθέσω ότι για τον panagos ότι στο θέμα αυτό αναφέρεται το Μέρος Α'. Έβαλα υπερσύνδεση στο κείμενο για διευκόλυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ στην έκφραση της γνώμη σας με κόσμιο και μη προσβλητικό τρόπο. Το περιεχόμενο των σχολίων θα κριθεί ως προς την προσβολή ηθών και προσωπικοτήτων και ενδεχομένως να διαγραφεί. Ο Admin δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων.